Belga

Uroloog Bo Coolsaet gaat in Cassatie, advocaat slachtoffer stapt naar Hoge Raad: "Nog nooit meegemaakt" 

Uroloog Bo Coolsaet trekt naar het Hof van Cassatie tegen zijn veroordeling door het Antwerpse hof van beroep. Coolsaet werd daar begin deze maand (opnieuw) veroordeeld tot 4 jaar cel, voor het aanranden en verkrachten van een 15-jarige patiënte. De advocaat van het slachtoffer, Christine Mussche, stapt nu naar de Hoge Raad voor de Justitie. "Het parket vroeg altijd de vrijspraak, maar heeft nooit een letter op papier gezet", aldus de advocate.

Zowel op niveau van de raadkamer (die beslist om verdachten al dan niet naar de rechtbank door te verwijzen), het proces in eerste aanleg en dat in beroep vroeg het openbaar ministerie om de bekende uroloog niet te vervolgen en vrij te spreken. "Dat is hun goed recht", zegt Christine Musschie in "De afspraak". "Maar ze hebben soortgelijke klachten en getuigenissen niet toegevoegd aan het moederdossier. Het is niet aan het openbaar ministerie om te oordelen om die niet toe te voegen", klaagt de advocate aan. "Meestal worden die getuigenissen wèl toegevoegd, omdat bijkomende klachten een beeld geven van de verdachte. Het is dan aan de rechter om te oordelen of hij er rekening mee houdt of niet."

Herbekijk hier het gesprek met advocate Christine Mussche in "De afspraak" en lees daaronder verder

Videospeler inladen...

Meerdere getuigenissen

De zaak Coolsaet werd enkele jaren geleden aan het rollen gebracht door een klacht van een 25-jarige vrouw. Zij beschuldigde Coolsaet ervan haar op 15-jarige leeftijd aangerand te hebben tijdens een behandeling. De zaak bracht nog andere getuigenissen naar boven, van vrouwen die zeiden dat ze in de jaren '70 ook betast werden door de arts. Veel van die getuigenissen zullen niet tot processen leiden, zegt Mussche, omdat ze verjaard zijn. "Maar normaal worden ze dus wel toegevoegd aan dit dossier", aldus de advocate. "Ook tijdens het proces in beroep werden die verhalen niet toegevoegd, nooit met een woord motivatie van het openbaar ministerie. In deze zaak zijn er honderden pagina's conclusies neergeschreven. Maar wie zette nooit een letter op papier? Het openbaar ministerie", zegt Mussche. 

Er is een normaal beleid, en een "beleid Coolsaet"

Advocate van het slachtoffer Christine Mussche

"Dit is geen loyale procesvoering. Er is een normaal beleid, waarbij die getuigenissen steevast toegevoegd worden. En dit is een "beleid Coolsaet". Ik sta al jaren in het vak, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt", besluit de advocate. Mussche gaat nu vragen aan de Hoge Raad voor de Justitie om te onderzoeken waarom die getuigenissen niet aan het dossier van Coolsaet werden toegevoegd. 

Cassatie

Begin deze maand bevestigde het Antwerpse hof van beroep de straf die de uroloog in eerste aanleg had gekregen: 4 jaar cel. Coolsaet, die ondertussen 81 jaar is, blijft het misbruik ontkennen. Bij de strafbepaling werd rekening gehouden met zijn blanco strafblad en zijn gevorderde leeftijd, waardoor hij maar twee jaar effectief kreeg. Als het arrest niet verbroken wordt door het Hof van Cassatie, belandt Coolsaet effectief achter de tralies. 

Het Hof van Cassatie spreekt zich niet uit over de feiten. Het gaat na of de wet correct werd geïnterpreteerd en toegepast, en of er geen procedurefouten werden gemaakt. Coolsaet blijft op vrije voeten tot het Hof van Cassatie uitspraak heeft gedaan. Dat kan nog enkele maanden duren. Als het Hof van Cassatie Coolsaet gelijk geeft, moet het proces in beroep opnieuw worden gedaan.

Meest gelezen