Cottage de Vinck in betere tijden: toen grotere groepen wel nog mochten
Cottage de Vinck

Veel grote vakantiehuizen in de Westhoek dicht: "We zijn bang dat huurders stiekem toch met te veel mensen komen"

Heel wat grote vakantiewoningen in onze provincie zullen leegstaan tijdens de kerstvakantie. Er is minder vraag omdat je er alleen met je gezin en één knuffelcontact mag verblijven. Maar er zijn ook eigenaars die niet verhuren omdat ze vrezen dat de huurders stiekem extra volk zullen uitnodigen. Ze riskeren dan zelf een boete van 4.000 euro. 

Uit een rondvraag van onze redactie bij een 20-tal vakantiewoningen in de Westhoek, blijkt dat de helft niet opent in de kerstvakantie. Dat komt niet allleen omdat er minder vraag is, nu huurders er alleen met hun gezin en één knuffelcontact naartoe mogen. Sommige eigenaars verhuren bewust niet, omdat ze bang zijn dat de huurders toch extra mensen zullen uitnodigen. 

Niek Benoot heeft twee vakantiehuizen in Ieper, in de buurt van Bellewaerde. "Het ene is een klein huisje, voor 4 personen en wordt nu vlot verhuurd" zegt Niek. "Maar het andere, in dezelfde straat, blijft gesloten. Daar kunnen 18 mensen logeren en zo veel volk samen mag nu niet. Er hebben al een paar kandidaat-huurders geïnformeerd, maar die stelden vreemde vragen: of het huis afgelegen ligt, of er een traiteur kan komen, of er veel parkeerplaats is, ... we betrouwden dat niet. Je moet weten dat we als eigenaar ook mee verantwoordelijk zijn als de huurders zich niet aan de regels houden. We riskeren dan 4.000 euro boete. En dat wil ik niet betalen. Bovendien: hoe beter mensen zich aan de coronamaatregelen houden, hoe sneller deze ellende voorbij is. Het is geen gemakkelijk jaar geweest." 

Sommige kandidaat-huurders stelden vreemde vragen: of het huis afgelegen ligt en of er veel ruimte is om te parkeren. 

Niek Benoot van Cottage de Vinck

Extra politiecontroles

Sowieso gaat de politie extra controleren in de buurt van de vakantiehuizen. "We merken het nu al", zegt Niek. "Sinds een tijdje passeert er iedere week wel eens een combi in de straat van onze vakantiehuisjes. Die straat is doodlopend, dus ik ben zo goed als zeker dat ze voor ons komen." 

Glenn Verdru van de politiezone ARRO bevestigt dat de politie een extra oogje in het zeil houdt. "Zeker tijdens de feestdagen gaan we er op letten dat iedereen zich aan de regels houdt, in de vakantiewoningen, maar ook in privéhuizen en op openbare plekken. En het is niet omdat een woning afgelegen ligt dat mensen er aan onze aandacht zullen ontsnappen. We hebben een uitgestrekte zone en zijn het gewoon om in dat soort gebied te werken."

Meest gelezen