VITO in Mol mag hoogwaardige mondmaskers testen als één van de enige in Europa: "Expertise wordt gewaardeerd"

VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek,  in Mol voldoet aan de strenge Europese normen om FFP2- en FFP3-maskers te testen. Vlaamse bedrijven die de mondmaskers produceren, zijn nu niet meer afhankelijk van buitenlandse testlabo's. Dat betekent dat de wachttijden voor hen aanzienlijk korter worden om de maskers te laten goedkeuren.

Op vraag van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) heeft VITO de Europese goedkeuring voor het testen van de hoogwaardige FFP2 en FFP3 mondmaskers gekregen. Dat zijn de mondmaskers die gedragen worden in de medische en de zorgsector wanneer er contact is met patiënten die positief hebben getest op het coronavirus.

VITO behoort zo tot één van de weinige Europese onderzoeksorganisaties die voldoet aan de strenge Europese eisen om de mondmaskers te testen. Dat betekent dat VITO over voldoende testapparatuur en kennis beschikt om de FFP2- en FFP3-maskers te testen. Vooral de filters van de maskers worden streng gecontroleerd.

Dat bedrijven nu bij een lokale instelling terecht kunnen, is geweldig nieuws voor de wachttijden

Gert Otten, Projectenmanager VITO-Health

"We willen een belangrijke rol spelen in de goedkeuring van de mondmaskers," zegt Gert Otten van VITO. "We zien dat onze expertise in luchtkwaliteit gewaardeerd wordt en daarom staan we sterk om de testen uit te voeren."

De Europese goedkeuring van VITO is ook goed nieuws voor Vlaamse bedrijven die FFP2 en FFP3 mondmaskers produceren. "Momenteel zijn de wachtlijsten voor een gevalideerd testrapport bij een buitenlandse instelling vrij lang, 6 tot 8 weken," aldus Otten. "Dat bedrijven nu bij een lokale instelling terecht kunnen, is geweldig nieuws voor de wachttijden." Bij VITO zal die meer dan de helft korter zijn, van 2 tot 3 weken.

Minister Crevits reageert opgetogen. "De productie van mondmaskers in Vlaanderen komt stilaan op toerental. Dat we nu ook hier een instelling hebben die voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen van de Europese Unie, betekent dat we verdere toegang tot hoogkwalitatieve mondmaskers verzekeren."

Meest gelezen