Archieffoto: De Britse premier Johnson (l) en Europees Commissievoorzitter von der Leyen (r).

Commissievoorzitter von der Leyen: "Er is een pad naar een akkoord met Verenigd Koninkrijk, maar het is nauw"

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen nog steeds over een vrijhandelsakkoord, dat op 1 januari zou moeten ingaan. Of zo'n akkoord er komt voor het einde van het jaar, is nog altijd niet duidelijk, maar Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf voor het eerst voorzichtig positieve signalen: "Er tekent zich een pad naar een akkoord af."

Zelfs in deze fase van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kan met de beste wil van de wereld niet gezegd worden of die tot een akkoord zullen leiden. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag aangegeven in het Europees Parlement. "Maar er tekent zich nu wel een pad naar een akkoord af. Het is nauw, maar het is er", zei ze.

Ook al is de uitkomst van de onderhandelingen over de bilaterale handels- en andere relaties nog onduidelijk, er is een "weg vooruit" gevonden, verklaarde von der Leyen. "Dit is een geval van tegelijk dicht bij een akkoord te staan, maar er tegelijk nog ver vanaf te zijn."

Kopzorgen over vis

De discussies over eerlijke concurrentie en de visserijsector zijn nog lopende. Wat het "goed bestuur" betreft, het afdwingbaar maken van de bilaterale afspraken, lijken Brussel en Londen een oplossing gevonden te hebben.

Vooral visserij blijkt een bijzonder moeilijke knoop te zijn om te ontwarren. Von der Leyen: "We stellen de Britse soevereiniteit over de eigen wateren niet in vraag, maar we vragen voorspelbaarheid en stabiliteit voor onze eigen vissers. In alle eerlijkheid, soms voelt het aan alsof we er niet in zullen slagen hierover een akkoord te vinden. Maar we moeten dat blijven proberen, dat is de enige juiste aanpak."

"De komende dagen zullen beslissend zijn, " besloot von der Leyen, "ook al weet ik dat ik dit al vaker heb gezegd en dat eerder gestelde deadlines keer op keer werden gemist."

Meest gelezen