Welzijnscentrum roept op om brieven te sturen naar gedetineerden: “Fijn dat ze de situatie begrijpen”

In het kader van de Warmste Week roept het CAW op om gevangenen een hart onder de riem te steken. Het leven van gedetineerden is door de lockdown nog eenzamer geworden. “Psychologisch is het heel zwaar”, zegt gedetineerde André Verhofstadt van de gevangenis in Dendermonde. 

Gedetineerden zijn doorgaans gewoon aan isolement, maar toch is ook voor hen de lockdown zwaarder dan anders. De Oost-Vlaamse afdeling van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk organiseert daarom een brievenactie om een boodschap achter te laten bij gevangenen. Concreet roept CAW Oost-Vlaanderen op om online berichten te sturen naar gedetineerden van de gevangenissen van Gent, Oudenaarde, Beveren en Dendermonde.

Er is een gebrek aan bezoek en contact met de buitenwereld
André, gedetineerde gevangenis Dendermonde

Er zijn heel wat gedetineerden die sinds maart niemand meer fysiek hebben gezien. “Psychologisch is het toch heel zwaar. Er is een gebrek aan bezoek en contact met de buitenwereld”, getuigt gevangene André. De gedetineerden mogen tegenwoordig één keer per week bezoek ontvangen, weliswaar met een groot plexischerm tussen de gevangene en de bezoeker. Fysiek contact met je partner of kind is bovendien niet mogelijk tijdens zo’n bezoek. Enkel kinderen tot 12 jaar komen in aanmerking. “Mijn jongste dochter is 14 jaar, dus ze valt er net buiten. Dat maakt het allemaal wel een beetje zuur”, vertelt André.

De maatregelen hebben ook gevolgen voor de activiteiten van de gevangenen. Zo is het onder meer verboden om nog te fitnessen of fysiek cursussen en lessen te volgen. “Doordat cursussen en lessen wegvallen, zit iedereen eigenlijk de hele dag heel dicht bij elkaar”, zegt André daarover. Een ander probleem is de overbevolking van de gevangenissen. Daardoor zijn bubbels moeilijk te organiseren. De mensen die bij elkaar in eenzelfde cel verblijven vormen de facto een bubbel. 

Brievenactie verlicht de eenzaamheid

André rekent zichzelf tot één van de gelukkigen omdat hij een job heeft in de gevangenis: “Als je in de keuken of in de werkhuizen kan werken heb je geluk, want dan kan je toch even uit je cel. Zo gaat de tijd sneller vooruit en heb je wat sociaal contact met medegedetineerden en het personeel.”

En hoe wordt er uitgekeken naar de feestdagen? “Er staat een kerstboom, maar er is geen kerstsfeer. Personeel en gedetineerden maken er het beste van. Ik zal kerst beleven met mijn partner via videocall.” De brievenactie kan de eenzaamheid toch voor een deel verlichten. “De actie wordt zeker geapprecieerd. Het is fijn dat ze de situatie begrijpen en het leven voor ons aangenamer proberen maken. Ik verwacht zeker een aantal brieven”, blijft André hoopvol.

CAW benadrukt tot slot dat gedetineerden ook steeds op de gratis lijn 0800 terecht kunnen met vragen en bekommernissen. Elke maand lopen er gemiddeld zo’n 900 oproepen binnen op de lijn. In april kregen ze op piekmomenten soms zelfs 1.900 oproepen per dag. 

kasto80

Meest gelezen