Videospeler inladen...

10 jaar geleden stak Hosni zichzelf in brand, waarna Arabische Lente begon: "Ik heb veel spijt, revolutie is mislukt"

Exact tien jaar geleden brak de revolutie uit in de Arabische wereld. Aanleiding was een jonge Tunesiër die zichzelf in brand stak. Vele anderen volgden hem. Een van hen was Hosni Kalaya. Hij overleefde het, maar blijft zwaar gehavend achter: "Het was het niet waard". Rudi Vranckx trekt opnieuw naar Tunesië en sprak met hoofdrolspelers van toen in de nieuwe VRT NWS-portretreeks "10 jaar Arabische Lente".

Op 17 december 2010 goot Mohamed Bouazizi benzine over zich heen en stak zichzelf in brand voor een gemeentehuis in Sidi Bouzid. Uit wanhoop omdat hij zijn gezin niet meer kon onderhouden nadat zijn fruitkar in beslag werd genomen en hij smeergeld weigerde te betalen aan de politie. De zelfverbranding van Mohamed werd beschouwd als een ultieme daad van verzet tegen de wrede dictatuur, corruptie en onzekerheid in het land. Hiermee inspireerde hij vele jonge Arabieren die zijn frustratie deelden. 

Eén van hen was Hosni Kalaya. Enkele weken na Mohameds daad stak hij zichzelf uit protest ook in brand. Niet veel later verspreidden de demonstraties over heel het land, en later naar de omringende landen in de regio. "Wij willen de val van het regime. Vrijheid, gelijkheid en een waardig leven," scandeerden de jongeren. Onbewust ontketenden Mohamed en Hosni de Arabische Lente. 

Ik heb veel spijt. Spijt is een eufemisme

Maar in tegenstelling tot Mohamed overleefde Hosni de wanhoopsdaad.  Met vier vingers aan zijn linkerhand en gekrulde nagels blikt hij vandaag  terug op die gebeurtenis: "Ik heb veel spijt. Spijt is een eufemisme." 

In onderstaande portretreeks "10 jaar Arabisch Lente" vertelt Hosni Kalaya over zijn leven in de jaren na de revolutie. Bekijk hier zijn verhaal (let op, het kunnen harde beelden zijn):

Videospeler inladen...

Meest gelezen