Nieuw "lab op wielen" van UHasselt test rijtechnologieën

De Universiteit van Hasselt gaat met een nieuwe auto vol meetapparaten verschillende rijtechnologieën uittesten. Voordien moest dat altijd in een rijsimulator gedaan worden.

De wagen, die ze bij de universiteit zelf een “lab op wielen” noemen, zal door de onderzoekers van het Instituut van Mobiliteit (IMOB) gebruikt worden om verschillende metingen te doen. De auto kan onder meer het rijgedrag van de bestuurder analyseren, maar geeft ook feedback over gevaarlijke situaties en over de vermoeidheid van bestuurders. 

Grote stap vooruit

Het gebruik van de auto in plaats van een simulator is een grote stap vooruit zegt professor Tom Brijs: “We kunnen nu in detail de interactie tussen bestuurder, het voertuig en de omgeving bestuderen. We meten bijvoorbeeld of het regent of niet en de afstand ten opzichte van de voorligger. Er zijn heel wat facetten die in kaart gebracht worden, waaronder ook parameters die het voertuig zelf al verzamelt zoals de snelheid, hoe sterk er geremd wordt, hoe snel men optrekt, hoe men bochten aanstuurt en dat soort dingen.”

Er worden ook proefpersonen gezocht, die de technologie willen laten inbouwen in hun auto, om gegevens te verzamelen. Met een app kunnen ze dan ook alles zelf volgen.

Meest gelezen