foto: google maps

Arbeider verpletterd door grijpkraan in Hemiksem: "Bij ruimen van schip nam kraanmachinist man mee de lucht in"

Bij een betoncentrale in Hemiksem is bij het lossen van een schip, een arbeider levensgevaarlijk gewond geraakt toen hij per ongeluk werd opgeschept met een grijpkraan en meters hoog mee de lucht werd ingenomen. Zijn bovenbenen raakten verpletterd door de grijptangen van de laadbak. De 57-jarige arbeider werd met levensgevaarlijke verwondingen naar het UZA gebracht. De kraanmachinist was in shock.

Het schip aan de betoncentrale in Hemiksem was al grotendeels leeggemaakt en de arbeider was in het ruim nog een laatste lading kiezeltjes aan het bijeen vegen, toen de kraanman nietsvermoedend, in plaats van alleen maar kiezeltjes, ook zijn collega opschepte met de grijpkraan. "Hij merkte dat pas toen hij met zijn kraan al boven de kademuur kwam. Toen zag hij dat zijn collega met zijn benen tussen de twee grijpbakken gekneld zat. Zijn bovenlichaam en hoofd hingen buiten en bengelden ondersteboven, met het hoofd naar de grond", zegt Jan Anné van de brandweerzone Rivierenland.

Zijn bovenbenen zaten verpletterd tussen de grijptangen van de kraan. Zijn hoofd en bovenlichaam hingen vrij en ondersteboven

Jan Anné, brandweerzone Rivierenland

"Hij heeft de collega dan terug in het ruim van het schip gelegd en meteen de hulpdiensten gebeld. De bodem van het ruim was ongeveer twintig meter lager dan de kade en het was voor de hulpdiensten dan ook niet eenvoudig om tot bij het slachtoffer te geraken en hem uit het ruim te krijgen. Met touwen en een brancard is het de hulpdiensten dan toch gelukt", zegt Anné.

Het slachtoffer was heel de tijd bij bewustzijn

Het slachtoffer was heel de tijd bij bewustzijn maar werd door de MUG verdoofd om hem uit het ruim te kunnen halen. Hij werd met levensbedreigende verwondingen - ter hoogte van de bovenbenen waar de kraan hem greep - naar het UZA gebracht. Volgens de Gazet van Antwerpen zou het om een 57-jarige man gaan. De machinist van de kraan was in shock.

Meest gelezen