AFP and licensors

Belgische vissers blijven onzeker over wat ze volgend jaar mogen vangen

De Europese visserijraad heeft beslist hoeveel de Belgische vissers mogen vangen volgend jaar. Normaal is dat voor een heel jaar. Maar door de Brexit is alleen nog maar voor de eerste 3 maanden van 2021 een beslissing genomen. En dat zorgt voor onzekerheid. 

De Brexit blijft de Belgische vissers parten spelen. Niet alleen is het onduidelijk waar ze in de toekomst zullen mogen vissen - veel van hen zijn actief in de Britse wateren - het is ook nog niet duidelijk hoeveel ze zullen mogen vangen. Normaal beslist Europa dat voor een heel jaar. Nu, uitzonderlijk, maar voor 3 maanden. En dat is geen goede zaak, vindt visser Bruno Decordier uit Zeebrugge: "Wij moeten ons jaar regelen, een visplan opmaken, zonder te weten wat de rest van het jaar brengt. Een vissersschip zonder degelijke visvergunning moet je zien als een vrachtwagen die geen rechten heeft om goederen te vervoeren. Je kan daar dus weinig mee aan."

Handelsakkoord wordt zeer belangrijk

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk werken ondertussen aan een handelsakkoord. Maar of dat er komt, is nog niet zeker. Zonder zo'n akkoord is het mogelijk dat de Britten hun visgronden afsluiten voor onze vissers. "En dat zou een catastrofe zijn", zegt Bruno Decordier: "Ik ben beginnen varen in 1986. We hebben altijd in Britse wateren gevangen. Voor kabeljauw en schol kunnen we elders nog wel vissen, meer naar Denemarken toe onder meer. Dat valt op te lossen. Maar voor zeetong moeten we echt in die Britse wateren zijn. Nu, we zullen er wel iets op vinden zeker? Het moet wel. Ik ga er voorlopig ook  vanuit dat dat akkoord er nog komt." 

Meest gelezen