Brugge meest bijenvriendelijke gemeente van Vlaanderen

Brugge is verkozen tot de meest bijenvriendelijke gemeente van Vlaanderen. De stad investeerde in bijenkastjes en insectenhotels, maar richtte ook een bijenwerkgroep op en snoeit struiken en bomen op een bijenvriendelijke manier.

Het Departement omgeving van de Vlaamse overheid heeft voor het zesde jaar op rij de meest bijenvriendelijke gemeente gekozen. En voor de derde keer al is de winnaar een West-Vlaamse gemeente. Na Knokke-Heist in 2015 en Beernem in 2017 gaat de prijs nu naar Brugge. Brugge wint de prijs onder meer voor de bewuste manier waarop de groendienst kiest om bepaalde soorten bloemen, struiken en bomen aan te planten. "Die soorten worden nauwgezet uitgekozen", verklaart schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem, "zodat ze veel bijen aantrekken en er veel diversiteit is. We zetten ook in op de kinderboerderij, waar er imkers zijn en bijenhotels." 

Ook andere West-Vlaamse steden en gemeenten verdienstelijk

Om te worden uitgeroepen tot bijenvriendelijke gemeente moeten steden en gemeenten zich eerst kandidaat stellen. De kandidaten worden dan tijdens de zomermaanden bezocht door een jury. Die houdt onder meer rekening met bijenvriendelijke nieuwe aanplantingen, de manier waarop gemaaid en gesnoeid wordt en of de inwoners worden geïnformeerd over het belang van bijen. Op basis daarvan krijgen de kandidaten dan een score. Naast Brugge - dat het dus blijkbaar net nog iets beter deed dan de rest - haalden nog 11 andere steden en gemeenten de maximumscore van 3 bijtjes, waaronder Damme, Diksmuide, Knokke-Heist, Koksijde, Roeselare en Torhout.

Meest gelezen