©2020 Tang Ming Tung

"Brussel en Wallonië testen te weinig op COVID-19"

Er wordt te weinig getest op het coronavirus in het Brussels Gewest en in Wallonië. Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs in het weekblad Knack. De Brusselse gezondheidsinspectie betwijfelt dat er in Brussel minder getest wordt.

Hoewel België bij de Europese koplopers zit op het vlak van testbeleid, zijn er grote binnenlandse verschillen. Het aantal testen per 100.000 inwoners ligt in Vlaanderen een pak hoger dan in Wallonië en Brussel, zo blijkt uit de cijfers. Uitschieter is West-Vlaanderen, met 2.745 testen per 100.000 inwoners. In Vlaams-Brabant ligt dat cijfer het laagst: 2.012. In Brussel strandt dat aantal echter op 1.547. Die lagere testcijfers zouden kunnen verklaren waarom de coronacijfers in Brussel de voorbije dagen daalden.

Voor biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) is het duidelijk: "Brussel en Wallonië moeten opschalen", zegt hij. "Voldoende testen is één van de elementen om de transmissie van het virus te kraken." Molenberghs denkt dat de sociale kwetsbaarheid van mensen een rol speelt. 

Laat je zo snel mogelijk testen als je symptomen hebt
Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie

“Ik denk dat dat wat overroepen is”, zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. “Het zou kunnen dat het een beetje onderschat is, maar uit de statistieken zie je ook dat mensen langer wachten om naar de huisdokter te gaan als ze symptomen hebben. We horen ook dat een aantal artsen niet altijd doorverwijzen om te laten testen. Daarom willen we zowel de burgers als artsen oproepen dat als er symptomen om zo snel mogelijk een dokter te zien en zich te laten testen.”

Meest gelezen