Hoe corona het internet- en belverkeer deed ontploffen: Telenet zag records aan lopende band sneuvelen

Door de coronacrisis was 2020 een recordjaar voor het internet- en belverkeer in ons land. Dat zegt telecomoperator Telenet. We hebben met ons allen 60 procent meer gesurft en gedownload dan in 2019. Dat is dubbel zoveel als verwacht. Videobellen was razend populair, maar ook gewoon bellen via de telefoon: die gespreken waren gemiddeld dubbel zo lang.

Ook u hebt het ongetwijfeld vaker gedaan dan verwacht. Videobellen, met een collega of een vriend, kerstcadeaus gekocht via een webshop, of langere gesprekken gevoerd via de telefoon dan normaal. Telecomoperator Telenet zag de records één na één sneuvelen.

In 2020 is het internetverkeer met 60 procent gestegen. "We hebben in het algemeen veel meer gesurft", zegt Isabelle Geeraerts van Telenet. "Dat kan te linken zijn aan online shoppen, maar ook aan het vele thuiswerk en online lesgeven, waarbij we vaker websites zijn gaan bezoeken. We deden ook een pak meer aan videobellen. Dat cijfer is bijna verdubbeld. En ook het internetverkeer via beveiligde VPN-verbindingen is toegenomen, dat is gelinkt aan bedrijven en thuiswerk."

We hebben meer gesurft, door online shoppen maar ook thuiswerk en online lesgeven

Isabelle Geeraerts, Telenet

Dat het internetverkeer met de jaren stijgt, is te verwachten. Maar de grootte van de stijging verbaasde iedereen. Deze week werd een enorme piek gemeten. "Afgelopen dinsdag heeft het verkeer de kaap van 3 Terabit per seconde bereikt", zegt Geeraerts. "Je kan dat vergelijken alsof alle internetgebruikers op één seconde zo'n 190.000 foto's downloaden op het netwerk. Door corona zijn we echt wel in een digitale versnelling geraakt."

Maar daarnaast hebben we dus ook vaker de gewone telefoon opgepakt om te bellen. Vooral bij de eerste lockdownaankondiging in maart piekte het telefoonverkeer zowel op het vaste als mobiele netwerk. Het vaste netwerk zag toen 40% meer telefoonoproepen dan op een normale werkdag passeren. In de dagen en maanden werd er weer minder gebeld, maar de gesprekken duurden gemiddeld wel dubbel zo lang als ervoor. Vooral op zondag doen we al eens een lang telefoongesprek, zo blijkt.

2020 was een atypisch jaar, en ook voor de feestdagen zal het anders zijn. "We verwachten een andere trend dan de voorbije jaren. We verwachten geen piekmoment waarop iedereen tegelijk zijn wensen zal doorsturen. Maar het zal meer verspreid zijn doorheen de dag. We denken ook dat er een minder grote piek op het mobiele netwerk zal zijn, omdat iedereen nu eenmaal thuis zal zitten met zijn bubbel. Daardoor zullen we meer verkeer via het wifi-netwerk zien stromen dan via het 4G-netwerk", aldus Geeraerts.

Meest gelezen