Belgische jachthoorns, Finse sauna en Noord-Afrikaanse couscous erkend als werelderfgoed

De UNESCO erkent een hele reeks tradities uit alle hoeken van de wereld als immaterieel werelderfgoed, van de Maghrebijnse couscous over de Finse sauna, de Chinese tai chi of de jachthoorn bij ons.  

Jachthoornblazen, de "instrumentale techniek die verband houdt met ademcontrole, vibrato en gezelligheid" is door de UNESCO erkend als immaterieel werelderfgoed. De kandidatuur was samen ingediend door België, Frankrijk, Luxemburg en Italië. 

Dirk de With van de Koninklijke Jachthoornkring "Jagermeesters van Sint-Hubertus" Brasschaat is blij met de UNESCO-erkenning. Hij hoopt dat het instrument nog bekender wordt en dat er zich ook nieuwe spelers aandienen, "want er is toch wat sprake van vergrijzing." Op dit moment liggen trouwens alle repetities en concerten stil wegens corona, terwijl de herfst en de winter normaal de drukste tijd van het jaar is voor jachthoornblazers.

Blij met de erkenning, nieuw bloed welkom

In Saint-Hubert in Wallonië hebben jachthoornspelers of "sonneurs" op het kerkplein gespeeld om de UNESCO-erkenning te vieren.

Voor ons land gaat het voorlopig wel alleen om de Franse jachthoorns en niet de Duitse jachthoorns; dat zijn verschillende instrumenten die in een andere toonaard spelen. Er zijn aparte verenigingen voor. Het is wel de bedoeling om ook voor de Duitse jachthoorntraditie een UNESCO-erkenning te krijgen.

De Finse traditie om minstens een keer per week de sauna in te duiken is ook erkend als niet-tastbaar werelderfgoed. De saunacultuur maakt deel uit van het leven van de meeste Finnen en is veel meer dan een wasbeurt, zegt de UNESCO. 

Er zijn in Finland drie miljoen sauna’s in woningen, appartementen en openbare zwembaden  voor een bevolking van 5,5 miljoen. De Finse sauna is zo’n 85 graden heet en na de hitte duiken de Finnen bij voorkeur in een ijskoud meer, waarvan er zo’n 180.000 voorhanden zijn in het land. 

De traditie gaat eeuwen terug in de tijd. “Sauna” is een van de weinige Finse woorden die over de hele wereld bekend zijn. Bijzonder is ook de “saunadiplomatie” van Finse politici en diplomaten, die hun gesprekspartners graag meenemen in een houten sauna voor een goed gesprek.

Tai chi, de "traditionele fysieke praktijk om een neutrale en rechtvaardige geest te kweken" staat voortaan ook op de  UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. De beoefening met langzame bewegingen komt uit China en is intussen over de hele wereld bekend.   

Ook opgetild tot het niveau van immaterieel werelderfgoed: de couscous uit de Maghreb. Die kandidatuur werd voorgedragen door vier landen tegelijk: Algerije, Marokko,Tunesië en Mauritanië. Couscous, minikorreltjes pasta, wordt gemaakt van graan of gerst en geserveerd met specerijen, groenten en/of vlees. 

Couscous is hét symbool van samen eten, betoogden de vier landen, van de Sahara en de Sahel tot de Middellandse Zeekust. Waar de wortels liggen van het gerecht is niet precies bekend. Couscous duikt ook op in “Gargantua” van de Franse schrijver François Rabelais, in de 16e eeuw.

AFP or licensors

Ook de cultuur om op straat bij eetstalletjes te eten in Singapore is erkend als werelderfgoed, net als het Koreaanse Lotuslantaarnfestival dat elk jaar wordt gehouden op de verjaardag van Boeddha. Ook het traditionele muziekinstrument mbira uit Zimbabwe en Malawi, de duimpiano, staat voortaan op de lijst. Net als de kameelraces in de Verenigde Arabische Emiraten.

Azerbeidjan krijgt dan weer erkenning voor zijn miniatuurschilderkunst en zijn Nar Bayramifestival dat rond de granaatappel draait. De Azerbeidjaanse erkenning zet kwaad bloed bij Armenië. Beide landen waren recent verwikkeld in een oorlog om Nagorno-Karabach.  

Meest gelezen