Daar is Proximus met zijn 5G gsm-netwerk

Telecomoperator Proximus gaat in Antwerpen, Gent en Haasrode het supersnelle 5G gsm-netwerk uitrollen. De operator kan dat doen, omdat het de tijdelijke licentie, die nodig is voor 5G, mag gebruiken van de overheid. Eerder dit jaar bracht Proximus ook een 5G netwerk dat gebruik maakt van het 3G-netwerk.

Het 5G-netwerk in ons land maakt gebruik van spectrumband tussen 3,6 tot 3,8 GHz. Om daarvan gebruik te mogen maken, moeten de operatoren licenties aankopen. Nu, de veiling van die licenties moest vorig jaar plaatsvinden, maar de coronacrisis en de lange regeringsonderhandeling vertraagden heel het proces. 

Werken met tijdelijke licenties

Daarom besliste de overheid om tijdelijke licenties toe te kennen.  De drie operatoren (Proximus, Orange, Telenet) en twee IT-bedrijven  (Cegeka, Entropia) kregen die licenties. De eerste 5G -toepassingen zullen vooral gericht zijn op bedrijven. Dat is iets waarop Cegeka, dat onlangs Citymesh overnam, sterk op inzet. 

Ook Proximus ziet potentieel in 5G voor bedrijven. "5G is de enige mobiele netwerktechnologie die aan de toekomstige maatschappelijke behoeften kan voldoen. Het biedt niet alleen ultrasnelle mobiele breedbandconnectiviteit, maar beperkt de 'latency' (reactietijd van het netwerk) ook tot milliseconden. Dit zorgt voor een ongezien hoge betrouwbaarheid, wat cruciaal is voor toepassingen die een onmiddellijke respons vereisen, zoals bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, in de productiesector, bij autonoom transport, in robotica en in virtual reality", zegt Fabrice Gansbeke, woordvoerder van Proximus.

Toch is Proximus de eerste die nu met een 5G-netwerk komt dat beschikbaar is voor het brede publiek. Voorlopig kunnen alleen mensen met een 5G-smartphone surfen op het netwerk. Ook niet alle klanten van de operator kunnen daarvan gebruik maken. Van Gansbeke zegt dat het van abonnement tot abonnement afhangt. Hoeveel een klant  zonder 5G zal moeten bijbetalen om snel te kunnen surfen, is op dit moment nog niet duidelijk. 

Meest gelezen