Limburgers liggen wakker van vliegtuig dat 's nachts isolatie opmeet

Inwoners van Tongeren, Bilzen en Oudsbergen hebben het wellicht al gehoord: een vliegtuig dat 's avonds en 's nachts laag over hun huis vliegt. Sommige Limburgers liggen er letterlijk wakker van. Maar het heeft zijn nut. Want deze winter worden thermische kaarten van heel de provincie gemaakt. Het vliegtuig meet de isolatie van de daken met warmtecamera's en vliegt in opdracht van netbeheerder Fluvius. 

Een vliegtuig dat rond middernacht een aantal keer laag over de huizen vliegt. Het zorgde de afgelopen dagen voor veel vragen bij de Limburgers. Er werd zelfs even gedacht dat het om drones ging die lockdownparty’s opspoorden, maar dat klopt niet.  Het ging dus om een vliegtuig dat  uitgerust is met thermische camera’s en op die manier de isolatie van de daken opmeet.  Dat gebeurt op vraag van netbeheerder Fluvius en is in samenwerking met de Vereniging van Steden en Gemeenten.

Fluvius maakt thermische kaarten

Fluvius is al enige tijd bezig met het opmaken van thermische kaarten van Vlaanderen. Deze winter doet de energieleverancier dat in Limburg. Sinds vorige week wordt er een vliegtuig ingezet, dat verschillende keren op zo'n avond langs dezelfde route over Limburg vliegt. Het is uitgerust met thermische camera’s, en maakt van elk dak in de provincie beelden.  

In de winter is het koud buiten en warm binnen, waardoor de impact duidelijker wordt

"Op die manier kunnen we onderzoeken welke daken goed geïsoleerd zijn. Iets wat toch wel belangrijk is in tijden van klimaatverandering", zegt Bjorn Verdoodt van Fluvius.  "De reden waarom we het ’s nachts in de winter doen is ook bewust. Het is koud buiten en warm binnen, waardoor de impact duidelijker wordt."

Nu is Limburg aan de beurt

Afgelopen week vloog de Cessna 337d  bijvoorbeeld al tussen Tongeren en Opglabbeek. Dat zal niet de laatste vlucht zijn, want Fluvius zal ook nog over de rest van Limburg vliegen de komende weken. "We zijn afhankelijk van het weer, want je gaat natuurlijk niet vliegen in een storm. Toch zouden we tegen het einde van de winter klaar moeten zijn met fotograferen. Dan moeten al die foto’s nog worden samengelegd, zodat we een duidelijk beeld krijgen van de provincie Limburg", besluit Verdoodt. 

In de loop van 2021 zou het hele project klaar moeten zijn, waarna iedereen de resultaten van zijn eigen huis kan opzoeken. 

Meest gelezen