Flyers met fake news over mondmaskers uitgedeeld in Reet

In Reet, bij Rumst, gaan er flyers rond met foute informatie over mondmaskers. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Op de flyers staat dat mondmaskers amper helpen tegen de verspreiding van het coronavirus, en dat ze zelfs infecties en hersenschade kunnen veroorzaken. "Een buurtbewoner diende klacht in bij de politie over de flyers, maar er is eigenlijk weinig aan te doen", vertelt Joris Van Camp van de politie aan Radio 2 Antwerpen.

Tot nu toe was er één inwoner die een klacht indiende over de flyer met foute informatie. "We kunnen er weinig aan doen, omdat de flyer niet letterlijk schrijft dat je het mondmasker niet mag dragen. Ze schrijven "weet wat je draagt" en laten de interpretatie aan de lezer over", zegt Van Camp in Start Je Dag. Volgens de grondwet geldt de vrijheid van meningsuiting en kunnen we dus niets doen. We houden ons neutraal in dit geval."

Op de flyer staat onder meer dat een mondmasker kan leiden tot hersenschade of tot een hoger infectierisico. "Er zijn allerlei uitspraken van professoren verknipt tot kritische bedenkingen over het dragen van een mondmasker", klinkt het. "Ze verwijzen ook naar een website. Maar als je echt juiste informatie wilt raadplegen, kan je beter surfen naar de site info-coronavirus België."

Onderstaande flyer doet de ronde in Reet, maar bevat dus foute informatie:

De nepflyer somt allerlei zogenoemde schadelijke effecten op.

Meest gelezen