Pool/ABACA

Franse president Emmanuel Macron besmet met coronavirus, verschillende Europese leiders gaan in quarantaine

De Franse president Emmanuel Macron heeft positief getest op het coronavirus. Dat is bekendgemaakt in een persbericht van het Elysée. De president nam een test af toen hij de eerste symptomen kreeg. Hij zondert zich af, maar blijft wel werken. Enkele Europese contacten van Macron hebben intussen aangekondigd dat ze uit voorzorg in quarantaine gaan. Dat geldt voor premler Alexander De Croo en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, en voor de eerste ministers van Frankrijk, Luxemburg, Spanje en Portugal. De Croo weet intussen dat zijn test negatief is en kan morgen zijn werkzaamheden gewoon zoals gepland voortzetten.

De Franse president Macron is na de Britse premier Boris Johnson en de Amerikaanse president Donald Trump een nieuwe toppoliticus die besmet is geraakt met het coronavirus. Volgens zijn kabinet is het niet zeker hoe de president besmet is geraakt, maar liep hij de besmetting "hoogst waarschijnlijk" op tijdens de Europese top van vorige donderdag en vrijdag.

"Macron liet zich testen toen hij symptomen kreeg van het virus", staat er in een persbericht. Het presidentiële paleis, het Elysée, vermeldt niet wat precies die symptomen waren. Maar de president zal zich zeven dagen afzonderen. "Hij zal blijven werken en zijn activiteiten vanop afstand blijven verderzetten", luidt het. Macron heeft deze namiddag dan ook deelgenomen aan een videoconferentie. Hij oogde niet ziek, en droeg een extra beschermend mondmasker.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De president heeft al zijn buitenlandse reizen afgezegd, waaronder een geplande reis naar Libanon. President Emmanuel Macron wordt op 21 december 43 jaar. Zijn echtgenote, Brigitte, is wel al 67 jaar oud. Zij gaat nu in zelfisolatie, maar ze heeft geen symptomen. 

De Croo test negatief en kan morgen werk hervatten

Ook een aantal politici -nationaal en internationaal-, met wie Macron de voorbije dagen contact had, kondigden aan dat ze uit voorzorg in quarantaine gaan. Dat was het geval voor premier Alexander De Croo (Open VLD), die tijdens de Europese top van vorige week een hoogrisicocontact had met de Franse president.

De Croo had de voorbije dagen geen symptomen, maar heeft zich wel laten testen. Zijn test bleek negatief, is intussen gebleken. Er zijn ook al zeven dagen verstreken sinds het hoogrisicocontact met Macron. Morgen zal De Croo dus zijn volledige werkzaamheden kunnen hervatten. Deze namiddag moest hij in afwachting van de uitslag van zijn test wel verstek laten gaan voor de plenaire zitting in de Kamer.

Volgens Europese bronnen werden tijdens de Europese Raad van vorige donderdag en vrijdag alle gezondheidsvoorschriften in acht genomen en is er nog geen melding van andere aanwezige deelnemers of stafleden die positief hebben getest op het coronavirus.

Een aantal Europese leiders hebben net als De Croo wel al aangekondigd dat ze uit voorzorg in quarantaine gaan. Dat doet ook voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Hij wordt evenwel niet beschouwd als een nauw contact, hij testte dinsdag nog negatief. Ook de Spaanse premier Pedro Sanchez, de Portugese premier Antonio Costa en de Luxemburgse premier Xavier Bettel zonderen zich uit voorzorg af. Ook van Sanchez en Costa is intussen geweten dat ze negatief hebben getest.

In Frankrijk zelf heeft premier Jean Castex, die nauw samenwerkt met Macron, al laten weten dat hij uit voorzorg in zelfisolatie gaat. Intussen is bekend dat hij negatief heeft getest, maar hij blijft voorlopig wel in quarantaine. De premier moest vanmorgen in de Franse senaat uitleg geven over de vaccinatiestrategie in Frankrijk, maar liet zich vervangen door de minister van Volksgezondheid.

Meest gelezen