Gentse basisschool maakt videonieuwjaarsbrief met "green key": "Willen zo de traditie ook in coronatijden behouden"

De Gentse Montessori-school Klimop heeft een oplossing gevonden om ook tijdens coronatijden een nieuwjaarsbrief te maken. Ouders en grootouders krijgen een kaartje met een QR-code waarmee ze een videonieuwjaarsbrief kunnen bekijken. De boodschap is op de zolder van de school opgenomen, voor een zogenaamde "green key". 

De coronapandemie dwingt scholen om een oplossing te zoeken voor de klassieke nieuwjaarsbrief. Juf Nancy van Gentse basisschool Klimop heeft een leuk alternatief gevonden. Samen met haar leerlingen heeft ze een filmpje gemaakt voor ouders, grootouders, meters en peters: “We wilden de traditie van nieuwjaarsbrieven behouden. In deze tijden vinden we het belangrijk om warme woorden en wensen te laten horen aan hun familie. Dat kan nu niet altijd persoonlijk maar wel via een videobrief.”

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De kinderen mochten voor één dag de ster zijn van het groene doek

Juf Nancy, Gentse Montessori-school Klimop

De kinderen van juf Nancy zijn het gewoon om een nieuwjaarsbrief te oefenen in de klas, maar eens de camera erbij komt vinden de kinderen het toch heel spannend: “We moesten wel wat werken aan spreekdurf, duidelijk spreken en boeiend vertellen.” Daarvoor werd een zolderkamer van de school omgetoverd tot een "green key"-studio. “De kinderen mochten voor één dag de ster zijn van het groene doek”, zegt een fiere juf Nancy. 

Een postkaart met QR-code

Door de groene doek kan er later een andere achtergrond aan de video toegevoegd worden. "Voor deze boodschap zal het een sterrenhemel zijn en een vliegtuigje. De kinderen lijken er dan op te zitten terwijl ze hun wensen uitspreken. Ze hebben ook zelf kleine papieren vliegtuigjes gevouwen dat we samen met het postkaartje gaan opsturen.”

Zo'n "green key" is heel cool, ze gebruiken dat ook om films op te nemen 

leerling van juf Nancy

De leerlingen zijn alleszins razend enthousiast over het project. "Het is nu wel leuk dat we zo ook bij onze familie kunnen zijn ook al is het via een video. Het is ook heel interessant om te weten te komen hoe zo'n "green key" werkt." Juf Nancy is blij dat de videobrief aanslaat. "Het is niet alleen een interessant project de leerlingen leren er ook veel uit, bijvoorbeeld dat ook het weerbericht in Het Journaal zo opgenomen wordt." 

Juf wordt cameravrouw en monteur

“De montage van de filmpjes doe ik zelf via mijn tablet, maar ik laat de kinderen meehelpen. Op die manier worden ze ook mediawijzer”, zegt Nancy daarover. Tot slot kan de familie de filmpjes bekijken via een QR-code die ze op het postkaartje kunnen terugvinden. 

kasto80

Meest gelezen