Griekse luchtmacht koopt 18 Rafales van het Franse Dassault om sterker te staan tegenover Turkije in de Middellandse Zee

Griekenland heeft het licht op groen gezet voor de aankoop van 18 moderne Rafale-gevechtsvliegtuigen bij de Franse constructeur Dassault. Dat kadert in de militaire wedloop in de Middellandse Zee met NAVO-bondgenoot en rivaal Turkije. De voorbije maanden is het daar tussen beide landen tot flink wat incidenten gekomen. 

Over de aankoop werd al een tijdje gepalaverd, maar nu is het dus rond. De Griekse luchtmacht betaalt 2,3 miljard euro voor 18 Franse Rafales, het paradepaardje van de Franse luchtmacht. Het gaat om 12 licht gebruikte toestellen en zes nieuwe die nog moeten gebouwd worden. Die zullen tussen volgend jaar en 2023 geleverd worden. 

Die aankopen passen in de opnieuw erg grote spanningen tussen Griekenland en Turkije in de Egeïsche Zee en de oostelijke Middellandse Zee. Beide landen zijn lid van de NAVO, maar betwisten elkaar daar exclusieve economische zones in zee. Die zijn belangrijk omdat daar reserves aardgas en olie zijn ontdekt. De voorbije maanden is het daar herhaaldelijk tot botsingen (soms letterlijk) gekomen tussen marineschepen uit beide landen en "dogfights" tussen vliegtuigen. 

Frankrijk heeft zich daarbij fors achter Griekenland geschaard. Zo gingen Franse marineschepen op oefening met de Griekse bondgenoten en stationeerde Parijs een aantal Rafales op de luchtmachtbasis van Souda Bay op het eiland Kreta, tot grote ergernis van Turkije. (Lees verder onder de foto).

Een Frans marineschip samen op oefening met de Griekse zeemacht.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Griekenland heeft een grote luchtmacht

Hellas is dan wel geen rijk land in Europa, maar het heeft wel fors wat militair tuig achter de hand. De historische rivaliteit met Turkije is daar de hoofdreden van. 

Zo beschikt Athene over niet minder dan 153 F-16's, een groot aantal daarvan is van recente datum. Ter vergelijking: België heeft er 54 en die zijn nog niet allemaal inzetbaar ook. Daarnaast zijn er wat oudere Phantoms F-4, maar die dateren nog uit de tijd van de Vietnamoorlog en zijn aan vervanging toe.

Tijdens de financiële crisis van na 2008 moest Athene besnoeien en zag het vooral het Turkse overwicht in de lucht toenemen. Dat lijkt nu te keren. De Grieken zetten massaal in op modernisering van hun luchtvloot en daarin passen de Franse Rafales. Ook gaat Griekenland een aantal erg moderne door de VS gebouwde F-35's overnemen die eerder voor Turkije gebouwd werden, maar die door de spanningen tussen de VS en Ankara niet geleverd zullen worden. Griekenland zou daarbovenop ook nog een twintigtal van die F-35's extra willen laten bouwen. Zelfs dan heeft Griekenland nog minder gevechtsvliegtuigen dan Turkije, maar wel modernere toestellen. Bovendien is de Turkse luchtmacht verzwakt door een groot aantal arrestaties van officieren na de mislukte staatsgreep van 2016.

Meest gelezen