Foto: Belga

Nieuw merk van H&M enkel te verkrijgen tegen vast bedrag per maand: ook modesector experimenteert met abonnementen

De Zweedse kledingketen H&M Group experimenteert met een abonnementsformule voor kledij. Wie kledingstukken wil kopen van het nieuwe merk Singular Society, moet een abonnement nemen. In ruil voor een vast bedrag per maand, mag je een vast aantal stuks bestellen in de webshop. H&M Group wil daarmee de consument beter aan zich binden en inspelen op de trend naar duurzamere mode. 

De H&M Group is bekend van merken zoals COS, & Other Stories en uiteraard H&M. Nu lanceert de modegigant een nieuw label, Singular Society. Die website biedt kledij aan, maar ook accessoires en interieurspullen. Het meest basic abonnement kost 9,40 euro per maand. In ruil daarvoor mag je maandelijks 5 items uit de webshop kiezen. 

"We willen aan onze klanten duurzame en verantwoorde producten aanbieden die ze echt willen tegen een eerlijke prijs", zegt H&M Group in een persbericht. Het is de bedoeling dat het geld dat binnenkomt via abonnementen rechtstreeks geïnvesteerd wordt in het maken van kledij. Die wordt dan aan kostprijs verkocht.

Voorlopig is de webshop nog een experiment. Niet iedereen kan al een abonnement nemen. Je moet je eerst inschrijven op een wachtlijst. 

Verkoopstrategie

Het werken met abonnementsformules kennen we vooral van streamingdiensten, zoals Netflix, Spotify en Apple TV of Apple Music. Maar de verkoopstrategie wint meer en meer terrein, omdat het een manier is om klanten aan zich te binden. "Bedrijven leren op die manier hun klanten beter kennen en kunnen ze dus ook beter bedienen", zegt Jorg Snoeck van RetailDetail, die het nieuws in de retailsector op de voet volgt. 

"Bedrijven kunnen zien wat je koopt, hoeveel, wanneer en wat je smaak is. Op den duur kennen ze je zo goed dat ze heel gericht dingen gaan produceren die aan jouw wensen voldoen. Vaak gaat je kassaticket globaal gezien naar omhoog. Je krijgt de producten gemiddeld aan een lagere prijs, maar je moet meer kopen."

De huidige generatie wil niet meer betalen voor overconsumptie 

Jorg Snoeck, RetailDetail

H&M is niet de eerste kledingketen die hiermee experimenteert. Bij Nike kun je bijvoorbeeld ook al een abonnement op schoenen nemen. Volgens Snoeck zijn alle grote spelers in de verkoop bezig met het testen van deze formule. Zo experimenteert Ikea met het verhuren van meubels via een abonnementssysteem. "Hier wordt dan ook een tweedehandsmarkt aan gekoppeld, zodat de afgedankte meubels kunnen worden gerecycleerd", zegt Snoeck.

Volgens Snoeck is ons huidige verkoopmodel voorbijgestreefd. "Nu wordt één stuk in grote massa geproduceerd, om het dan aan zoveel mogelijk mensen te verkopen. Maar de huidige generatie wil niet meer betalen voor overconsumptie en gaat op zoek naar duurzame alternatieven."

Daar speelt dit abonnementssysteem ook op in. In plaats van alles in massa te gaan produceren, worden producten meer gemaakt op maat van de klant. "H&M zal beter weten welke stijl van kledij ze moeten produceren voor welk soort consument. Ze krijgen ook beter zicht op hoeveel ze moeten produceren en in welke kledingmaten." 

Meest gelezen