Radio 2

Vliegveld van Ursel wordt tijdelijke brexit-parking: "Morgen vliegen we 30 toestellen over naar een nieuw onderkomen"

Vanaf volgende week wordt het vliegveld van Ursel, bij Aalter, een noodparking langs de E40 om chauffeurs op te vangen die in lange files terecht kunnen komen als Groot-Brittannië zonder akkoord uit de EU stapt. Grenscontroles en extra administratie kunnen de wachttijden dan doen oplopen. De noodparking blijft zeker tot eind januari open. 

Eind dit jaar stapt Groot-Brittannië officieel uit de Europese Unie en dat gebeurt, voorlopig, zonder akkoord. Er zijn nog geen duidelijke afspraken over welke controles er zullen komen aan de grenzen en welke papieren er nodig zijn. Vele landen verwachten dan ook chaos, zeker in het begin. Ook de files aan de grensovergangen kunnen daardoor oplopen. Om vrachtverkeer op te vangen wordt het vliegveld van Ursel, bij Aalter, tijdens weekdagen vrijgemaakt als parking. 

Chauffeurs van E40 plukken

Als de files op de E40 richting kust te lang worden, zullen er vrachtwagens van de weg gehaald worden en afgeleid worden naar het vliegveld van Ursel. Ze moeten daar wachten tot het opnieuw rustiger wordt op de weg. “Dit is een nieuwe klap in een zwaar coronajaar”, zegt Kurt Plyson van vliegclub Ursel. “We hebben meteen gezocht naar een oplossing en hebben die gevonden in Wevelgem. We gaan alle vliegtuigen, een 30-tal,  naar daar overvliegen.” De noodparking Ursel blijft al zeker tot eind januari open. 

kasto80

Meest gelezen