Hoogstraten voert belastingen in voor tankstations aan de grens: "Overlast van tanktoerisme aanpakken"

Tankstations in de bedrijvenzone langs de E19 in Meer, bij Hoogstraten, zullen vanaf januari 2.500 euro per jaar moeten betalen per slang die speciaal voor vrachtwagens is bestemd. Aan de tankstations komen veel Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die in België goedkoper willen tanken. Maar daardoor zijn er te weinig parkeerplekken en veel zwerfvuil. "Door belastingen in te voeren voor de tankstationuitbaters, krijgen we de middelen om dat probleem aan te pakken", zegt schepen Katrien Brosens (Hoogstraten Leeft). 

De stad Hoogstraten spreekt van overlast in de transportzone voor vrachtwagens en wil daar iets aan doen. Tankstations in de bedrijvenzone langs de E19 aan de grens zullen er 2.500 euro per jaar moeten betalen per slang die speciaal voor vrachtwagens bestemd is.  Zo wil Hoogstraten de tankstationuitbaters mee laten betalen voor het onderhoud. 

Aan de tankstations passeren naar schatting zo'n 2.500 vrachtwagens per dag, dat zegt Het Nieuwsblad. Daar zijn veel Nederlandse chauffeurs bij die hier in België goedkoper willen tanken. "Omdat we net over de grens liggen, hebben we veel tanktoerisme. Dat brengt overlast met zich mee qua mobiliteit, zwerfvuil en parkeerproblemen. Met de belastingen hebben we de nodige middelen om dit probleem aan te pakken", zegt schepen Katrien Brosens aan Radio 2 Antwerpen. 

De belasting dient om te investeren in zelfreinigende toiletten, extra parkeerplaatsen en ordehandhaving

Schepen Katrien Brosens (Hoogstraten Leeft)

De belasting dient niet om de vrachtwagenchauffeurs te weren uit de zone. "We willen eerder investeren in een veilige en propere transportzone. Zo komen er zelfreinigende openbare toiletten met wekelijks onderhoud, extra parkeerplaatsen en ordehandhaving", aldus Brosens. 

Positieve reacties van uitbaters

Volgens de schepen zijn de eerste reacties van de tankstationuitbaters positief. Ze willen graag mee helpen om de overlast aan te pakken. "We hopen samen met de uitbaters van de tankstations een mooi bedrijfsterrein te creëren waar iedereen trots op kan zijn. Daar profiteren zij dan van mee", besluit Brosens.

Meest gelezen