"Derde golf is zich aan het voorbereiden": huisartsen en intensivisten bezorgd over stijgende cijfers

De (lichte) stijging in het aantal coronabesmettingen laat zowel de huisartsen als de intensieve afdelingen terugdenken aan de start van de tweede coronagolf. "De derde golf is zich aan het voorbereiden, denk ik. Als de cijfers blijven stijgen, mag de politiek niet talmen."

Nadat we enkele dagen op een zogenaamd plateau hebben gezeten, gaan de besmettingscijfers de laatste dagen opnieuw licht de hoogte in, al zijn er grote verschillen per regio. De komende dagen worden cruciaal om te kijken welke richting de curve uitgaat, liet viroloog Steven Van Gucht al weten. 

Bekijk hier onze grafiek met de coronacijfers. In de derde grafiek kan je de coronacijfers terugvinden. De tekst gaat daaronder voort. 

"We zijn echt bezorgd over deze cijfers", zegt Dominique Benoit, intensivist UZ Gent, in "Terzake". En hij ziet de nabije toekomst niet echt rooskleurig in. "Ik denk dat de derde golf zich aan het voorbereiden is. We hebben op onze afdeling hetzelfde gevoel als net voor de tweede golf, die je eigenlijk zo zag aankomen."

"Ook wij zitten met dat gevoel", vult Roel Van Giel aan. Hij is voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica. "De laatste twee drie weken zien we een duidelijke stijging van het aantal positieve gevallen in onze praktijken."

En zo'n stijging kan grote gevolgen hebben. "Onze zorgverleners zijn op en er liggen nog steeds veel patiënten op de intensieve afdelingen", zegt Benoit. "Een nieuwe stijging in aantal patiënten kunnen we momenteel niet aan, net omdat we niet veel reserve hebben. We mogen niet treuzelen eens de curve weer exponentieel wordt. Dat is echt mijn oproep aan de politiek. Als we meer capaciteit hadden, kan je meer risico's nemen, maar dat hebben we nu niet."

Bekijk hier het gesprek met Dominique Benoit en Roel Van Giel in "Terzake" De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Beiden vinden het momenteel wel nog te vroeg om voor extra maatregelen te pleiten. "We moeten opletten voor een opbod", zegt Van Giel. "De maatregelen zijn nu al heel streng, voor veel mensen is het moeilijk. Ik denk dat we nu moeten inzetten op de huidige maatregelen. Daar kunnen we al veel mee bereiken. Maar we moeten wel klaarstaan als blijkt dat het niet lukt. Daar moeten we ons op voorbereiden."

Maar, zo benadrukt Benoit, er is licht aan het einde van de tunnel. "2021 gaat veel beter zijn dan 2020, denk ik. Ik heb vertrouwen in het vaccin. Als iedereen zich laat vaccineren, zijn we er misschien beter aan toe tegen de zomer."

Meest gelezen