IS-vrouw van 24 die repatriëring uit Syrië eiste veroordeeld tot 5 jaar cel

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft de Brusselse Syriëgangster Hafsa Sliti veroordeeld tot 5 jaar cel. Sliti vertrok 5 jaar geleden naar Syrië en sloot zich daar aan bij terreurgroep IS. Ze kreeg er 2 kinderen. Begin vorig jaar kwam ze in het gevangenkamp Al-Roj terecht. Zodra ze terug naar België zou komen, zal ze dus opgesloten worden.

In 2015 reisde de Brusselse Hafsa Sliti haar vader, die IS-strijder was, achterna naar Syrië. Ook Sliti sloot zich in Syrië aan bij de terreurgroep. In de jaren daarna kreeg Sliti 2 kinderen, van 2 verschillende IS-strijders. De kinderen zijn intussen zo'n 2,5 en 4 jaar oud. In februari 2018 kwam de vrouw terecht in het gevangeniskamp Al-Roj. Sindsdien probeerde ze verschillende keren via de rechtbank de Belgische staat te verplichten om haar met haar kinderen te repatriëren, maar dat mislukte.

Nu heeft de correctionele rechtbank in Mechelen haar veroordeeld tot 5 jaar cel, voor lidmaatschap van een terreurgroep. Ze wordt ook 10 jaar ontzet uit haar rechten. De vrouw zit nog steeds vast in het kamp in Syrië, maar zal dus meteen opgesloten worden mocht ze ooit terug naar ons land komen.

In 2018 sprak journalist Rudi Vranckx nog met de vrouw in het kamp Al-Roj in Syrië. Haar getuigenis kan u hier herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen