Gemeente Lievegem benoemt "man die Vlaming leerde fonduen" tot ereburger

Fusiegemeente Lievegem heeft oud-burgemeester Ghislain Lippens (CD&V) aangeduid als ereburger. Lippens  krijgt de erkenning voor zijn rijkgevulde carrière. Hij is bij het grote publiek vooral bekend omdat hij in de jaren '60 het fonduetoestel naar Vlaanderen bracht. “Tot op de dag van vandaag is het een succes”, aldus Lippens. 

De gemeente Lievegem heeft voor het eerst sinds de fusie in 2019 een ereburger aangesteld. Die eer is weggelegd voor Ghislain Lippens (CD&V) die tussen 2002 en 2008 burgemeester was van Waarschoot, nu deelgemeente van Lievegem. De belangrijkste verwezenlijking uit de politieke loopbaan van Lippens was de renovatie van de in 2002 afgebrande Sint-Ghislenuskerk. “Je wordt niet zomaar ereburger. Ik ben altijd bijgestaan door familie en vrienden”, vertelt Lippens die nog actief is als secretaris van de kerkraad en voorzitter van Senioren Lievegem. 

Mensen kwamen van overal om fonduepannetjes te bestellen

Ghislain Lippens (CD&V), Ereburger Lievegem

Ghislain Lippens heeft zijn ereburgerschap voornamelijk te danken aan zijn rijkgevulde carrière. Tijdens de jaren ’60 nam hij als slager de fondue, die hij ontdekt had in Zwitserland, mee naar Waarschoot: “Tijdens drie verschillende demonstratieavonden met meer dan 400 toeschouwers presenteerde ik die fondue. Bij één van die avonden was ook Walter Capiau aanwezig.” Die laatste maakte er meteen een item van in het bekende BRT programma ‘Binnen en Buiten’. 

Lippens zag het graag gebeuren: “Op die manier was de fondue gelanceerd. Iedereen vond het zo lekker en prettig dat we binnen de kortste keren honderden fonduepannetjes moesten bestellen. Mensen kwamen van Oostende, Brussel, echt van overal.” Lippens is tevreden dat de fondue maar weinig heeft ingeboet aan populariteit: “Bij ons staat hij hier ook nog twee keer per jaar op tafel hoor.”

Wereldrecord Gentse Kop eten

Mensen kunnen Lippens ook kennen van een bijzonder record dat zelfs het Guinness Book of Records heeft gehaald. "In 1992 heb ik in aan  het Gravensteen voor het goede doel enorm veel Gentse Kop gegeten.” Verder heeft Lippens zijn strepen ook verdiend als organisator van evenementen zoals kerstmarkten en Miss Meetjesland. Lippens was daarnaast ook 28 jaar voorzitter van ondernemersorganisatie Unizo. Hij krijgt van gemeente Lievegem nu erkenning voor zijn rijkgevulde carrière met het ereburgerschap. 

Meest gelezen