Limburgs openbaar vervoer ontoegankelijk voor rolstoelgebruikers: “Ook steden en gemeenten hebben verantwoordelijkheid”
Het is voor rolstoelgebruikers nog steeds een hele opgave om het openbaar vervoer te gebruiken in onze provincie. In het programma "Factcheckers" op Eén deed Jan Van Looveren gisteren de test en reisde van Kinrooi naar Brussel.
Het is niet goed gesteld met het openbaar vervoer in Limburg, en er mee reizen in een rolstoel brengt extra moeilijkheden met zich mee. Dat ziet ook vervoerspecialist Sven Lieten: “In Limburg heeft men de laatste jaren wel wat geïnvesteerd in toegankelijke haltes, maar veel te weinig.” Het probleem ligt ook niet alleen bij De Lijn en de NBMS zegt Lieten. “Steden en gemeenten hebben ook hun verantwoordelijkheid. Stoepranden of tramsporen zijn allemaal obstakels waar mensen met een beperking extra moeilijkheden mee hebben.”
Afhankelijk van goede wil
Jan Van Looveren van "Factcheckers" vroeg op voorhand geen assistentie aan, wat normaal moet, en had ook geen begeleiding met zich mee. Daarmee liep het even fout in Houthalen-Helchteren. Hij moest even aandringen bij de buschauffeur vooraleer hij op de bus werd geholpen. In het station van Hasselt was iedereen echter behulpzaam en raakte hij vlot op de trein.
Bij Factcheckers deden ze de test over heel Vlaanderen en niet alleen in Limburg verliep het stroef. Collega’s van Jan Van Looveren vertrokken vanuit andere plekken in Vlaanderen en beleefden ook meerdere moeilijkheden. Ze besloten dan ook dat het openbaar vervoer niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. De presentatoren waren volledig afhankelijk van omslachtige procedures en de goede wil van omstaanders en chauffeurs.

Beluister hier het hele interview met Sven Lieten
