Minister Vandenbroucke: "Vaccinatie starten na kerst als vaccins er zijn", grote test vandaag is "goed verlopen"

Het ziet er steeds meer naaruit dat ons land op 27 december de eerste coronavaccins kan zetten. Ondertussen gaan de coronacijfers voorzichtig weer de slechte kant op. Morgen vindt er een nieuw Overlegcomité plaats waarin de maatregelen worden bekeken. Infectiologe Erika Vlieghe - voorzitter van de expertengroep die de regeringen adviseert - maakt zich alleszins ongerust over de cijfers. Volg het coronanieuws op de voet in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Infectiologe Erika Vlieghe: "Onzekere situatie momenteel, hoe lang gaan we het nog beter doen dan buurlanden?"

Infectiologe Erika Vlieghe, die ook aan het hoofd staat van de nieuwe expertengroep GEMS die de regering adviseert, beseft dat we in een moeilijke situatie zitten als je naar de coronacijfers kijkt. Dat zegt ze in "De afspraak". 

"Het is momenteel onzeker en dat maakt iedereen zenuwachtig. We weten niet of de kerstvakantie voldoende zal zijn om de cijfers weer te laten dalen. Veel mensen zijn thuis en scholen en bedrijven zijn dicht, maar anderzijds zullen er ook feesten gepland worden en vertrekken mensen op reis. Daar ben ik toch heel bezorgd over, want ze we zien het al sputteren op bepaalde plekken."

"Voorlopig is het bij ons beter dan in de buurlanden, maar de vraag is: hoe lang nog? Met de huidige "lockdown light" hebben we de cijfers heel snel kunnen laten zakken, maar nu stagneren de cijfers op een vrij hoog niveau. De belangrijkste boodschap is dus dat we de cijfers verder kunnen laten zakken, als we opnieuw minder mensen zien."

Bekijk hier het volledige gesprek in "De afspraak". 

Videospeler inladen...

Morgen vindt er opnieuw een Overlegcomité plaats, met alle regeringen van het land. Daarin zal het advies van de expertengroep over de coronamaatregelen worden bekeken. 

Grote vaccinatietest is "goed gelukt", vaccinoloog Van Damme: "We zijn klaar"

De grote vaccinatietest vandaag - waarbij de hele keten van vaccinatie, van bedrijf tot patiënt, is geoefend - is "goed verlopen". Dat zegt vaccinoloog Pierre Van Damme, lid van de Taskforce Vaccinatie. "Het was een soort brandoefening, wat heel belangrijk is. We zagen een enorm professionalisme over alle niveaus. Elke schakel was goed voorbereid en heeft goed gewerkt."

Concreet is de test begonnen bij Pfizer in Puurs, waar de vaccins zullen vertrekken aan -80 graden. Voor deze test werd er uiteraard niet gewerkt met echte vaccins. "Van aan het bedrijf zijn ze naar vier ziekenhuizen gegaan. De temperatuur is altijd goed kunnen worden bewaard. Ook het opvolgen van de stalen lukte vlot. Van bij de ziekenhuizen zijn ze dan naar enkele woonzorgcentra gegaan. Ook dat is allemaal vrij vlot verlopen."

"Wat we wel zien, is dat het personeel iets meer opleiding vraagt", zegt Van Damme. "Ze vragen nog wat meer begeleiding bij het klaarmaken van het vaccin, aangezien er nog vloeistof aan toe moet worden gevoegd. Daarom gaan we nu nog videomateriaal maken. We kijken waar we nog moeten bijsturen, maar we zijn hier echt wel klaar voor."

Momenteel lijkt het erop dat de eerste vaccins op 27 december kunnen worden gezet in ons land. 

Bekijk het gesprek met Pierre Van Damme in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Lees meer in dit artikel:

Ook Moderna-vaccin op weg naar goedkeuring in VS: experten leveren positief advies

Een groep experten heeft een positief advies gegeven over het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Het advies is bedoeld voor de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA, die snel de knoop wil doorhakken. Het agentschap zelf maakte eerder al duidelijk geen specifieke veiligheidsproblemen te zien.

Daarmee is er een tweede vaccin op weg naar een goedkeuring in de VS. Eerder werd ook al het vaccin van Pfizer-BioNTech goedgekeurd. 

In Europa wordt het vaccin van Pfizer-BioNTech wellicht volgende week goedgekeurd. Over Moderna wordt op 6 januari een beslissing verwacht. 

Huisartsen: "Veel mensen willen coronatest om op reis te kunnen gaan"

De huisartsen krijgen heel wat mensen over de vloer die een coronatest willen om op reis te kunnen gaan. Dat zegt Roel van Giel van de huisartsenvereniging Domus Medica in "Terzake". "Als je gewoon met je bubbel je auto neemt en naar een huisje trekt dat verlaten ligt, is er geen probleem. Maar dat is niet hoe het meestal gebeurt. Drukke hotels, volle luchthavens,...: dat zijn risicofactoren. Dat doet toch wel pijn aan het hart bij de zorgverleners. Zulke reizen zijn een risico en veroorzaken mogelijk een import van het virus."

Huisartsen en diensten intensieve zorg maken zich zorgen

De (lichte) stijging in het aantal coronabesmettingen laat zowel de huisartsen als de intensieve afdelingen terugdenken aan de start van de tweede coronagolf. "De derde golf is zich aan het voorbereiden, denk ik. Als de cijfers blijven stijgen, mag de politiek niet talmen."

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Morgen Overlegcomité, wat adviseren de experten?

Het Overlegcomité komt morgen weer de coronasituatie in België te bespreken. Maar wat ligt er nu op tafel? “Versoepelingen komen er zo goed als zeker niet”, zegt Pieterjan De Smedt in “Terzake”. 

De journalist kon al de adviezen van de experts inkijken en zij doen een aantal concrete voorstellen aan het Overlegcomité.

De grootste verstrenging die in de lucht hangt, is een avondklok vanaf 22 uur. Dat wordt althans geadviseerd door de experten. In Brussel en Wallonië mag je na 22 uur al niet meer buitenkomen, maar in Vlaanderen gaat de nachtklok pas in om middernacht. 

Maar de avondklok vervroegen, dat ziet de Vlaamse regering niet echt zitten. “Ze staan er toch zeker niet voor te springen”, ving Pieterjan De Smedt op. “Dat is dus een moeilijk discussiepunt dat morgen uitgeklaard moet worden.” 

“Waar minder discussie over is”, zo weet De Smedt nog, “is dat men telewerk beter wil gaan handhaven: men ziet veel te veel wagens op de weg en dus wil men telewerk meer gaan stimuleren. Daarnaast wil men beter gaan controleren of mensen die uit het buitenland komen zich aan de regels houden.”

Bekijk de volledige voorbeschouwing op het Overlegcomite uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Europees Geneesmiddelenagentschap vervroegt beslissing over Moderna-vaccin naar 6 januari

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA vervroegt zijn beslissing over het coronavaccin van het farmabedrijf Moderna naar 6 januari.

Aanvankelijk was 12 januari voorzien. Maar het in Amsterdam gevestigde EMA zegt de laatste weken grote vooruitgang te hebben geboekt. Het bedrijf heeft veel eerder dan verwacht de laatste bijkomende data verstrekt. Daarom is beslist op 6 januari "in buitengewone vergadering" bijeen te komen om "conclusies te trekken, indien mogelijk."

Het vaccin van Moderna wordt naar alle waarschijnlijkheid het tweede dat in Europa op de markt mag komen. Maandag wil de EMA beslissen over het vaccin van Pfizer/BioNtech. Van zodra dan de Europese Commissie groen licht geeft kunnen in Europa de vaccinaties starten.

Michaël Van Droogenbroeck blikt vooruit: "Avondklok mogelijk ook in Vlaanderen al om 22 uur"

Morgen komt het Overlegcomité opnieuw bijeen over de coronamaatregelen in ons land. Dat er geen versoepelingen komen nu het aantal besmettingen weer oploopt, is intussen duidelijk. Maar komen er verstrengingen? Volgens VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck zal er in eerste instantie worden ingezet op een betere handhaving van de huidige maatregelen.

"Er wordt ook gekeken om de avondklok te harmoniseren. Dat zal er mogelijk op neerkomen dat die in Vlaanderen vervroegt naar 22 uur, zoals in Brussel en Wallonië", zegt Van Droogenbroeck. "En er zal gekeken worden naar de terugkeerders uit rode zones: hoe kan het best worden nagegaan of ze zich aan de quarantainemaatregelen houden?"

Volgens Van Droogenbroeck zal het Overlegcomité ook bespreken hoe er snel kan worden ingegrepen als de cijfers in de komende dagen nog verder zouden verslechteren. 

Bekijk hier het gesprek met Michaël Van Droogenbroeck in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Premier De Croo test negatief op coronavirus na contact met Franse president Emmanuel Macron

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft negatief getest op zijn coronatest. Dat werd vernomen op zijn kabinet. De premier liet zich testen omdat hij zeven dagen geleden een hoogrisicocontact had met de Franse president Emmanuel Macron, die een positieve coronatest heeft afgelegd. 

Door de negatieve test kan de eerste minister morgen zijn werkzaamheden volledig hervatten. Behalve de negatieve PCR-test is intussen immers ook een periode van zeven dagen verstreken sinds het contact Macron.

Gebrekkige info over quarantaine brengt buitenlandse werknemers in moeilijkheden

De Confederatie Bouw is niet te spreken over de laattijdige aankondiging van de regels over quarantaine voor wie terugkeert uit het buitenland. Veel buitenlandse bouwvakkers die in ons land als “gedetacheerden” werken, gaan in de kerstperiode weer naar huis, ook al omdat de sector stilligt wegens collectief verlof. 

“De Confederatie Bouw raadt buitenlandse werknemers af om naar huis te gaan in de huidige omstandigheden, maar de realiteit is dat veel mensen toch vertrekken, na vaak zes maanden werken in het buitenland. Wie toch vertrekt, moet de regels respecteren,” zegt woordvoerster Véronique Vanderbruggen in “De wereld vandaag” op Radio 1.  Maar de regels zijn nog niet duidelijk. 

Morgen komen de kwesties van quarantaine en het Passenger Location Form ter sprake op het overlegcomité, maar “vele duizenden, honderdduizenden werknemers in onze sector en in andere sectoren zijn nu al op weg naar familie in het buitenland voor de kerstdagen. En de planning voor de eerste week van januari wordt nu al gemaakt in de bedrijven. Welke mensen kunnen terugkomen en welke niet? Dat is niet duidelijk,” zegt Véronique Vanderbruggen. 

Pfizer bevestigt: "Kunnen meteen 10.000 dosissen leveren eens goedkeuring er is"

Farmabedrijf Pfizer bevestigt dat het meteen 10.000 dossisen van het coronavaccin kan leveren aan ons land eens het Europees Geneesmiddelenagentschap groen licht heeft gegeven. Naar alle waarschijnlijkheid komt dat groen licht er in de loop van volgende week. 

En zo lijkt het plan om te starten met vaccineren op 27 december weer een stap meer zeker te zijn. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zei eerder vandaag dat België kan beginnen te vaccineren áls Pfizer "onmiddellijk na Kerstmis" de symbolische eerste vaccins levert aan alle Europese lidstaten. “Wij moeten klaar zijn en wij zullen klaar zijn. We zijn afhankelijk van de leveranciers."

Het zal welliswaar om een symbolische stap gaan. "De hele campagne kan begin januari worden uitgerold", zei Vandenbroucke. Op dat moment worden er meer vaccins verwacht.

Nederland plant eerste vaccinaties op 8 januari

Nederland wil op 8 januari de eerste vaccins zetten. Dat schrijft de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Vanaf 4 januari zullen de eerste uitnodigingen worden gestuurd. Die gaan eerst naar verpleegkundigen. 

De datum is opvallend, aangezien Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag nog liet weten dat de vaccinatiecampagne in de hele Europese Unie start op 27, 28 en 29 december. Ons land liet weten klaar te zijn om meteen te starten na Kerstmis, als het Pfizer-vaccins officieel groen licht krijgt én er ook al dosissen kunnen worden geleverd. 

Kinderarts Petra Schelstraete: "Sluiting scholen moeten we te allen prijze vermijden"

"De sluiting van de scholen moeten we te allen prijze vermijden." Dat zegt Petra Schelstraete, diensthoofd Kindergeneeskunde aan de UZ Gent, in "De wereld vandaag" op Radio 1. Ze doet dat nu de discussie over de scholen opnieuw oplaait. "De toename van het aantal besmettingen bij kinderen is relatief, omdat het om een klein aantal gaat. Als er daar wat besmettingen bijkomen, lijkt dat meteen een grote stijging. Bovendien hebben we aanwijzingen dat kinderen met symptomen in de herfstvakantie minder zijn getest, waardoor je nu sneller een stijging hebt."

"We hebben nog steeds geen aanwijzingen dat kinderen de motor van deze epidemie zijn", zegt ze. "Waarom ze het virus minder snel doorgeven, is niet duidelijk. Sowieso zijn ze zelf minder ziek en we weten dat mensen zonder symptomen het virus minder snel doorgeven. Daarnaast hebben kinderen ook minder hoestkracht, als ze dan toch ziek zijn. Daardoor kunnen ze minder druppels of aerosolen verspreiden."

Beluister hier het hele gesprek:

Nieuwe strengere quarantaineregels gaan toch niet morgen in

De nieuwe verstrengde quarantaineregels gaan dan toch nog niet in morgen. Dat is bevestigd aan onze redactie. Vanaf morgen zouden normaal alle reizigers die uit een rode zone komen 10 dagen in quarantaine moeten en zich na 7 dagen laten testen op COVID-19. Nu is beslist om eerst het Overlegcomité van morgen af te wachten, omdat internationaal reisverkeer daar ook op de agenda staat.

Normaal zouden reizigers die terugkeren uit een rode zone vanaf morgen tien dagen in quarantaine moeten en zich na zeven dagen moeten laten testen op COVID-19. Maar voorlopig blijven de huidige regels van kracht en is quarantaine niet altijd nodig. Ook de extra controles van het formulier dat terugkerende reizigers moeten invullen, beginnen nog niet morgen.

Staatssecretaris De Bleeker laat weten hoeveel budget België voorziet voor vaccins, maar verklapt ook prijs per vaccin

België betaalt dit jaar al 279 miljoen euro voor 33,5 miljoen doses coronavaccin. Volgend jaar wordt er nog eens 500 miljoen euro voorzien, o.a. voor vaccins. Dat laat staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) via Twitter weten.

De tweet is een reactie op kritiek van N-VA-Kamerlid Sander Loones. Hij klaagde erover dat er in de begroting geen budget voorzien zou zijn om de vaccins te kopen.

Opvallend: de staatssecretaris had in een eerdere tweet - die intussen verwijderd is - ook een tabel gedeeld met de prijs van alle vaccins waarvoor ons land al via de Europese Unie heeft ingetekend. Tot dusver werden de prijzen niet openbaar gemaakt omdat die info onder geheimhoudingsclausules valt. 

Toen N-VA-fractieleider Peter De Roover aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vroeg waarom de tweet verwijderd werd, bleef die op de vlakte en zei hij dat hij niet namens De Bleeker kon spreken. 

Wel zei hij dat hij er zelf niet in detail over communiceert, omdat de contracten door de Europese Commissie onderhandeld worden en "wij gebonden zijn  aan het principe van de Europese Commissie die daar zelf niet over communiceert."

Fraude met federale coronasteun: "4.355 inbreuken vastgesteld na 13.880 onderzoeken”

De RVA heeft na 13.880 onderzoeken naar fraude met coronasteun 4.355 inbreuken vastgesteld. Dat heeft federaal minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) geantwoord op een vraag van Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel. 

Van Lommel stelde die vraag naar aanleiding van VRT NWS-berichtgeving van eerder deze week. Daarin werd ingeschat dat er in 5 à 10 procent van de gevallen gefraudeerd wordt met coronasteun. 

Na navraag bij zijn administratie zegt minister Dermagne dat de inspectiediensten hun best doen om misbruik te voorkomen. “Alle bedrijven en werknemers zijn onderworpen aan IT-controles en/of administratieve controles. Als er een anomalie wordt vastgesteld, komt er een onderzoek.”

“Uit die onderzoeken blijkt dat de overgrote meerderheid van de bedrijven en werknemers zich aan de regelgeving houden”, aldus minister Dermagne. En wat zijn de cijfers? “Op de 13.880 onderzoeken die tot nu toe door de RVA zijn gevoerd, zijn er 4.355 inbreuken vastgesteld.”

De minister herinnert eraan dat afgelopen dinsdag, door de samenwerking van de inspectiediensten, de politie en het Openbaar Ministerie een groot fraudenetwerk kon worden ontmanteld en 25 mensen gearresteerd werden. Hij zegt ook dat de regering er alles aan doet om misbruiken te voorkomen.

Bekijk hier de vraag en het antwoord in de Kamer:

Videospeler inladen...

Brugge werkt aangepast uurrooster uit voor Wintergloed om drukte te vermijden

De stad Brugge heeft de openingsuren van het lichtparcours Wintergloed aangepast om drukte te vermijden. "De bezoekers van Wintergloed en de mensen die komen winkelen, moeten zo veel mogelijk worden gescheiden van elkaar", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Daarom wordt op verschillende dagen het lichtparcours later opgestart. Dat geldt voor de eerste dag van de kerstvakantie op 19 december, van 24 december tot en met 30 december, vrijdag 1 januari en op de eerste dag van de solden op 4 januari. Op oudejaarsdag en -avond gaat Wintergloed niet door. Op alle andere dagen start Wintergloed op het normale uur, om 15.30 uur.

Toerisme Brugge - Jan Darthet

Videonieuwjaarsbrief, maar dan op een coronaveilige manier

De Gentse Montessori-school Klimop heeft een oplossing gevonden om ook tijdens coronatijden een nieuwjaarsbrief te maken. Ouders en grootouders krijgen een kaartje met een QR-code waarmee ze een videonieuwjaarsbrief kunnen bekijken. De boodschap is op de zolder van de school opgenomen, voor een zogenaamde "green key". 

Lees hier meer:

Onderwijsvakbonden: "Niet aan ons om te beslissen of kerstvakantie moet worden verlengd"

"Of de kerstvakantie moet worden verlengd, moet niet beslist worden door de vakbonden, maar wel door de virologen en politici." Dat zegt Marianne Coopman, algemeen secretaris van de onderwijsvakbond COV. 

"We waken er als grootste vakbond voor het basisonderwijs nauwgezet over dat in de scholen de veiligheid van het personeel en van de leerlingen zo goed mogelijk gewaarborgd wordt en dat scholen voldoende uitgerust zijn om alle voorschriften en preventieve maatregelen ook te kunnen nemen", vervolgt Coopman. "Daarom volgen we de cijfers van de coronabesmettingen bij de -10 jarigen ook zorgvuldig op en zullen we aan de alarmbel trekken als naar ons aanvoelen het werken in scholen niet meer veilig kan gebeuren. We denken bijvoorbeeld ook aan het invoeren van een mondmaskerplicht voor -12 jarigen. Voorlopig is daar een negatief advies over."

"Er zijn zoveel verschillende meningen als er virologen zijn en dat zijn er heel wat", stelt Marnix Heyndrickx, voorzitter van VSOA-Onderwijs vast. "Wij baseren ons op het advies van die virologen die deel uitmaken van het structureel overleg met minister van Onderwijs Weyts en de onderwijspartners. We gaan nu dus het overleg van 2 januari afwachten om hierover een verder standpunt in te nemen."

Nieuw beeld in Brusselse kerststal: een zorgverlener

De kerststal van de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal heeft dit jaar een opvallend nieuw beeld: dat van een zorgverlener. De levensgrote figuur van papier-maché is een eerbetoon aan al wie solidair is met de slachtoffers van de coronapandemie. 

Lees meer in dit artikel:

Vietnam test eigen en goedkoper vaccin tegen het coronavirus

In Vietnam zijn vandaag de eerste proefpersonen ingeënt met een nieuw lokaal ontwikkeld vaccin. Nanocovax is een van de vier coronavaccins die momenteel ontwikkeld worden door het land. Hanoi hoopt daarmee de eigen bevolking van bijna 100 miljoen mensen te kunnen beschermen, maar het vaccin ook te kunnen verkopen in de derde wereld. Zo zou het vaccin slechts 4 euro kosten tegenover gemiddeld 30 euro voor de vaccins van grote farmaceutische bedrijven zoals Pfizer, GSK en AstraZeneca.

Een recente studie waarschuwde dat een vijfde van de wereldbevolking -en dat vooral in armere landen- nog tot zeker 2022 zou moeten wachten op een vaccinatie. De rijkste landen zouden de eerste ladingen vaccins opkopen, waardoor er onvoldoende is voor anderen. Een arm land als bijvoorbeeld Indonesië wil dan wel alle 266 miljoen inwoners gratis vaccineren, maar zou het erg moeilijk krijgen om voldoende doses te kunnen kopen. Als er een afdoend en goedkoper vaccin uit Vietnam zou komen, zou dat een deel van het probleem tijdelijk kunnen oplossen en zelfs als dat minder efficiënt zou zijn, is dat beter dan geen vaccin.

Vietnam is een van die landen die de coronacrisis erg goed onder controle heeft gehouden. Officieel zijn er in het land iets meer dan 1.400 besmettingen geregistreerd en zijn er 35 mensen overleden. Mede door het autoritaire regime konden quarantaine en contactopsporing rond besmettingshaarden streng worden opgelegd, ondanks een aantal uitbraken zoals in de havenstad Da Nang.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen