Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

11 jongeren uit Grieks vluchtelingenkamp komen 3 maanden na verwoestende brand aan in België

Vandaag zijn in ons land 11 jonge vluchtelingen en migranten aangekomen uit het Griekse kamp Moria op Lesbos. De vorige federale regering had zich geëngageerd om de niet-begeleide minderjarigen op te vangen na de verwoestende brand die het vluchtelingenkamp begin september trof. Het gaat eigenlijk om een groep van 12 jongeren, maar één jongen komt wat later naar ons land, na een quarantaineperiode.

Intussen zijn we drie maanden na de brand. Het duurde tot nu om twaalf mensen uit het kamp te selecteren en om de nodige screenings te laten doen door de diensten. Drie van de twaalf zijn in de tussentijd meerderjarig geworden, de meeste anderen zijn tussen de 16 en 17 jaar oud, twee zijn jonger dan 15.

In totaal gaat het dus om twaalf vluchtelingen en migranten, tien jongens en twee meisjes. De meesten komen uit Afghanistan. Twee jongeren komen uit Palestina, een iemand komt uit Somalië en dan is er nog iemand uit Congo. Negen van hen hebben een link met ons land, bijvoorbeeld omdat ze hier al familie hebben.

Eén van de 12 komt wat later naar ons land. "Een jongen mocht niet vertrekken door COVID-maatregelen", zegt een woordvoerster van Fedasil, het agentschap verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Hij had een hoogrisicocontact gehad.

"We houden ons aan onze belofte: prioritair inzetten op het beschermen van jongeren. Na de berichtgeving van gisteren dat een driejarig meisje verkracht werd in een Grieks vluchtelingenkamp meer dan ooit", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

De twaalf komen nu in het opvangnetwerk in ons land terecht, in afwachting van de goedkeuring van het verzoek tot bescherming of asiel. De kans is groot dat ze die bescherming effectief zullen krijgen.

Volgend jaar komen er nog eens 150 andere mensen naar België, waarvoor ons land een engagement heeft aangegaan. De selectieprocedure voor hen loopt nog. Staatssecretaris Mahdi vindt dat er meer structurele oplossingen nodig zijn, zeker voor noodsituaties zoals op de Griekse eilanden.

Meest gelezen