Nieuwe delicatesse uit Noord-Limburg: chocoladepraline met geitenkaas en advocaat

Noord-Limburg heeft er een nieuwe delicatesse bij: een praline met geitenkaas en advocaat. Kaasmakerij Catharinadal in Achel, chocolaterie Wele’s en eierboerderij Tusschenhof uit Pelt hebben hun krachten gebundeld, met de opvallende praline als resultaat.

“Het idee om een praline met geitenkaas en advocaat te maken ontstond tussen pot en pint”, vertelt Hilde Verbeek van eierboerderij Tusschenhof. Verbeek maakt al jarenlang advocaat volgens het recept van haar grootmoeder. Samen met Peter Boonen van kaasmakerij Catharinadal vroeg ze zich af of die advocaat niet te combineren valt met een soort kaas. Dat bleek uiteindelijk geitenkaas te zijn.

De geitenmelk die Boonen voor de kaas gebruikt, komt bovendien ook uit Limburg. “Bij De Watermolen in Lummen hebben ze Belgische hertegeiten en dat is een uitstervend ras. Met die praline redden we dus ook nog dit Belgische geitenras”, zegt de kaasmaker.

Witte chocolade past het best bij geitenkaas

Emmanuele Bussels, chocolaterie Wele's

Het recept bestaat nu al uit geitenkaas en advocaat, maar het mengsel had ook nog iets nodig om bij elkaar te blijven. “Eerst wilde ik de advocaat gewoon over de geitenkaas gieten, maar dat was geen zicht”, lacht Boonen. Zo zijn ze dan terechtgekomen bij Emmanuele Bussels van chocolaterie Wele. Hij heeft het geheel in een jasje van witte chocolade gestoken. “We gebruiken witte chocolade omdat deze er het beste bij past. Maar het is zeker de bedoeling om de pralines in de toekomst ook met pure chocolade te maken”, zegt Bussels.

Zo hebben deze drie Noord-Limburgse handelaars hun specialiteiten gecombineerd. “Het resultaat mag er zijn. Ik vind het heel speciaal, heel lekker en heel apart”, zegt Hilde Verbeek. Voor iedereen die de pralines wil uitproberen: je kan ze vanaf vandaag bestellen via de webshop van chocolaterie Wele's.

Meest gelezen