Videospeler inladen...

Ongewoon kerstconcert op paleis: persoonlijke boodschap en prins Emmanuel en prinses Eleonore die sax en viool spelen

Het is een ongewone editie geworden van het traditionele kerstconcert op het koninklijk paleis. Door corona moest dat dit jaar zonder publiek, en zonder koninklijke familie op de eerste rij. Maar er waren wel speciale verrassingen van het koninklijk gezin. Koning Filip en koningin Mathilde wilden er zo een bijzonder en warm moment van maken, in deze moeilijke tijden. 

Andere jaren poseert de koninklijke familie net voor het kerstconcert bij de kerstboom in het koninklijk paleis, en is het uitkijken naar wie van de familie er is. Vorig jaar was dat zelfs de voltallige koninklijke familie, voor het eerst sinds Filip koning is. Dit jaar kan alleen het koningsgezin zelf op het paleis zijn. Maar ze hebben wel een speciale boodschap voor alle Belgen, die ze samen brengen.

Koning Filip en koningin Mathilde wilden het concert toch laten doorgaan, in deze moeilijke kersttijd, die eenzaam kan worden. Al moet het dan met afstand, met plexischermen, en zonder publiek. En dit bijzondere concert is iets wat ze graag met iedereen delen, zo zegt koning Filip. Hij voegt eraan toe dat ze het concert opdragen aan wie het meest getroffen is door de pandemie, en vervolgens nemen ook alle kinderen en koningin Mathilde het woord.

We delen graag met u dit uitzonderlijk kerstconcert en willen dit opdragen aan degenen die het meest getroffen zijn door de pandemie.

Koning Filip

Rock en pop onder gouden druppels

Scala zorgt voor de muziek op dit kerstconcert. Met een beperkt gezelschap van zangeressen onder leiding van de Kolacny-broers Stijn en Steven. Geen klassiek concert dus dit jaar, wel stemmige songs van onder meer Linkin Park en Coldplay. En allemaal coronaproof gebracht.

En dat betekent in een lege troonzaal, zonder menselijke warmte van het publiek, maar wel feestelijk en warm door de duizenden origami-vogeltjes van de Belgische kunstenaar Charles Kaisin, die als gouden druppels rond het podium hangen. Na het concert verhuist deze ‘Origami For Life’ naar het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis, als teken van solidariteit en medeleven.

Bekijk hieronder een fragmentje van Scala dat "My december" van Linkin Park zingt, en lees voort onder de video.

Videospeler inladen...

Prins en prinses op sax en viool

En dan is er nóg een koninklijke verrassing, om van dit kerstconcert op het paleis iets onvergetelijks te maken: de twee jongsten van het gezin halen hun eigen muziekinstrument boven. We weten dat het koningspaar heel veel van muziek houdt, en nu tonen ook hun kinderen hoe muzikaal ze zijn. 

Prinses Eleonore (12 jaar) brengt op haar viool een jazzy versie van 'We Wish You A Merry Christmas'. En prins Emmanuel (15 jaar) brengt de klassieker ‘Adeste Fideles’ op saxofoon. En zorgen zo alle twee voor een uniek moment. 

Bekijk hieronder een fragmentje van prins Emmanuel die 'Adeste Fidelis' speelt op zijn saxofoon, en lees voort onder de video.

Videospeler inladen...

Het concert sluit traditioneel af met Stille Nacht, in de drie landstalen. Het concert is iets wat de koning en de koningin elk jaar aanbieden, om de mensen te bedanken die alle koninklijke bezoeken en activiteiten mee in goede banen geleid hebben. Dit jaar staat het volledig in het teken van de coronapandemie, en wil het licht en muziek brengen om ieders hart te verwarmen in deze moeilijke tijden.

Het volledige concert kan u bekijken op kerstdag zelf, op Eén, om 14.20 uur.

Bekijk hier het Journaalverslag met enkele fragmenten van het kerstconcert:

Videospeler inladen...

Meest gelezen