Videospeler inladen...

344 ontvoerde Nigeriaanse schoolkinderen vrijgelaten, ontsnapte jongen: "Ze sloegen ons om sneller te lopen"

In Nigeria zijn 344 schooljongens die vorige week ontvoerd werden, vrijgelaten. Dat meldt de gouverneur van de noordelijke deelstaat Katsina, waar de kinderen werden ontvoerd. Ze stellen het allemaal goed, zo klinkt het, al is het niet duidelijk of nu alle ontvoerde jongens zijn vrijgelaten. Eén van de jongens die bij de ontvoering meteen kon ontsnappen vertelt ondertussen zijn verhaal. "Ze sloegen ons om sneller te lopen."

Er zijn 344 schoolkinderen vrijgelaten, dat meldt de gouverneur van de deelstaat Katsina. Maar het is nog steeds niet duidelijk of alle ontvoerde schooljongens uit de kostschool in Katsina bevrijd zijn. De jongens worden eerst naar de regionale hoofdstad gebracht om snel daarna herenigd te worden met hun familie, klonk het nog.

De vrijlating komt onverwachts. Eerder op de dag had de jihadistische terreurgroep Boko Haram een video van zes minuten verspreid waarin de ontvoerde jongens getoond werden. De video werd gefilmd in een bos en er stonden gewapende bewakers rond de schoolkinderen. De jongens hun gezichten waren bedekt met stof en vuil, sommige leken niet ouder dan 10 jaar.

Een kind werd gevraagd om het woord te voeren.  Achter hem stonden tientallen andere jongetjes. In de video is te zien hoe de jongen in een mix van Engels en Hausa, een Afrikaanse taal, het woord voert. Hij vertelde dat sommige jongens vermoord werden door straaljagers van het leger. Hij vroeg de regeringstroepen die waren gestuurd om de jongens te helpen, om zich terug te trekken: "Alsjeblieft, je moet alle burgerwachten ontbinden, alle soorten scholen sluiten, behalve de Koranscholen. Alle troepen die hier zijn gekomen om ons te helpen, stuur ze alstublieft terug",  zei de ontvoerde schooljongen.

Verder in de video leek zijn stem op een bepaald moment te breken, ook de andere kinderen begonnen te huilen.

Bekijk hier een fragment uit de video en lees verder onder de tweet:

Ontvoerd terwijl ze lagen te slapen

De schooljongens werden vorige week vrijdag ontvoerd, toen ze in de kostschool lagen te slapen. Mannen met kalasjnikovs bestormden op motorfietsen de school. Er ontstond een vuurgevecht met de bewakers en de politie. Tijdens het gevecht kon iets meer dan de helft van de 800 aanwezige schoolkinderen vluchten. Ze kropen over hekken of vluchtten het nabijgelegen bos in. Maar de rebellen konden meer dan 300 schooljongens ontvoeren.

Getuigenis schooljongen Aminu

De zeventienjarige schooljongen Usama Aminu was een van de jongeren die meteen konden ontsnappen. Hij vertelde dat de ontvoerders in militair uniform waren en hij eerst dacht dat het politieagenten waren. De kinderen werden geslagen zodat ze in het bos sneller zouden lopen en moesten op de grond gaan liggen met hun gezicht naar de grond toen hun ontvoerders een helikopter zagen overvliegen. Toch slaagde Aminu erin om te ontsnappen. 

Bekijk hieronder de getuigenis van de schooljongen en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Tegen "westers" onderwijs

De jihaditische terreurgroep Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid voor de ontvoering van de schoolkinderen opgeëist. De leider van de fractie Abubakar Shekau deed dat in een audioboodschap: "Ik ben Abubakar Shekau en onze broeders zitten achter de ontvoering in Katsina." Hij zei verder dat ze de jongens ontvoerd hebben omdat ze tegen westers onderwijs zijn. 

Er werden al eerder jongens uit deze regio ontvoerd. Nog nooit ging het om zo veel jongens. Maar toen werd er telkens losgeld gevraagd, dat was hier niet het geval. 

(Lees verder onder de foto)

De school  in deelstaat Katsina
AFP or licensors

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft de ontvoering sterk veroordeeld. Alle kostscholen in de regio werden intussen gesloten. Maar de president krijgt veel kritiek vanwege van zijn aanhoudend falend beleid tegen het extremistische geweld in het land.

(Lees verder onder de foto)

De school  in deelstaat Katsina
AFP or licensors

#BringBackOurBoys

De Nigerianen zijn het aanhoudende extremistische geweld beu. Op Twitter is #BringBackOurBoys trending. Mensen spuien onder deze hashtag  kritiek en frustraties over het beleid. De hashtag verwijst ook naar het jaar 2014, toen er bijna driehonderd meisjes ontvoerd werden uit een kostschool in Chibok, in het noordoosten van Nigeria.

Toen vormde de campagne #BringBackOurGirls een internationale strijdkreet tegen extremisme en een manier om samen de meisjes terug te vinden.  Maar zo'n honderd schoolmeisjes zijn nog steeds vermist.

Er werd ook protest georganiseerd door de noordelijke regio’s in Nigeria. Ze vragen een onmiddellijke arrestatie en vervolging van de ontvoerders. En benadrukken dat de overheid heeft gefaald in het beschermen van hun kinderen.

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft scherp gereageerd. "Scholen zouden veilige plaatsen moeten zijn, en geen enkel kind zou moeten kiezen tussen onderwijs of zijn leven", zei Isa Sanusi van Amnesty in een verklaring.

Al meer dan tien jaar terroriseert Boko Haram de regio. Duizenden zijn gedood en meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht voor het geweld. Boko Haram is vooral in het noordoosten actief, maar de aanval op deze kostschool toont dat ze hun activiteiten uitbreiden naar het noordwesten.

De school  in deelstaat Katsina
AFP or licensors
De school  in deelstaat Katsina
AFP or licensors
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen