Copyright 2020 The Associated Press.

Het Overlegcomité zit samen, wat ligt er deze keer op de tafel?

Het Overlegcomité zit sinds 14 uur samen om te bekijken wat er gedaan kan worden om de coronacijfers in België naar beneden te krijgen. De cijfers tonen dat versoepelingen niet aan de orde zijn, maar veel strengere maatregelen zitten ook niet meteen in de pijplijn. Wat dan wel? Een vooruitblik. 

Twee weken geleden vroeg Pierre-Yves Jeholet (MR), de minister-president van de Franse Gemeenschap, nog om op het Overlegcomité van 18 december de sociale bubbel en de sluiting van de kapsalons opnieuw te bekijken.  

Premier Alexander De Croo (Open VLD) drukte die hoop op versoepelingen al meteen de kop in. "Ik ben altijd bereid om naar de cijfers te kijken, maar zoals de cijfers er nu voorstaan, is het eerder pas half januari dat we in de veilige zone zijn", zei de eerste minister.

Cijfers

Et voilà, we zijn nu de 18e, en de cijfers zijn er niet naar om te spreken over versoepelingen. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gisteren al duidelijk in de Kamer. Zoals De Croo eerder al zei, zal men zich tijdens het overleg met de verschillende regeringen van het land vandaag weer laten leiden door de cijfers. 

Hoewel het dagelijkse aantal besmettingen sinds eind oktober fors gedaald is, van 22.000 naar zo’n 2.400, is Vandenbroucke er niet gerust in. “Het is nog veel te veel. Wat ons vandaag zorgen baart, is dat we stijgingen zien die in een aantal provincies opmerkelijk zijn en die mogen niet de voorbode zijn van een opflakkering die zou leiden tot een derde golf. Dat mogen we niet meemaken.”

Bekijk hier de voorbeschouwing van minister Vandenbroucke in de Kamer (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Kerstvakantie

Daarom hoopt men dat de kerstvakantie - net als de herfstvakantie - zijn werk doet en dat de bevolking zich tijdens de komende schoolloze weken én tijdens de feestdagen goed aan de regels blijft houden, zodat de cijfers weer zakken.

Dat het besmettingencijfer de afgelopen tijd weer gestegen is, daar werd overigens al eerder rekening mee gehouden, omdat de scholen weer open zijn gegaan en doordat er opnieuw breder getest wordt. 

De kerstvakantie verlengen zou niet aan de orde zijn. De huidige maatregelen in het onderwijs blijven vooralsnog tot 15 januari van kracht, al komen de onderwijspartners op 2 januari wel al samen om de situatie te evalueren.

Strenger

Veel nieuwe maatregelen zitten er vandaag overigens niet aan te komen. Minister Vandenbroucke liet gisteren uitschijnen dat het Overlegcomité vooral zal bekijken hoe de huidige maatregelen strenger kunnen worden toegepast.  "We zullen het beleid daadkrachtig uitvoeren", klonk het. 

Eerder deze week beslisten de procureurs-generaal al dat de boetes voor lockdownfeestjes worden opgetrokken tot 750 euro voor aanwezigen en 4.000 euro voor de organisatoren. Dat is al een eerste stap.

We zullen het beleid daadkrachtig uitvoeren 

Frank Vandenbroucke

Hoe kan de overheid nog meer stokken achter de deur houden? Door bijvoorbeeld het telewerk en reizigers beter te controleren. Om te controleren of werkgevers wel maximaal inzetten op telewerk, kan de overheid bijvoorbeeld nog meer controleren of iedereen die op een werkvloer aanwezig is, daar wel noodzakelijk is. 

Vorige week werd al aangekondigd dat de Arbeidsinspectie meer gaat controleren op het naleven van telewerk, want de laatste weken rijden er weer opvallend meer auto’s rond op de Belgische wegen. 

Reizen

Daarnaast kan de overheid het reizen nog meer afraden en nog beter controleren of de mensen die uit het buitenland komen wel regels naleven, zodat de kans kleiner wordt dat het virus uit het buitenland geïmporteerd wordt. 

Die controles zouden bijvoorbeeld kunnen gebeuren op de luchthaven, door iedereen te controleren of hij zijn inreisformulier, het zogenoemde passenger locator form, wel heeft ingevuld. Ook aan de grenzen kan er gecontroleerd worden, of de Nederlanders niet komen funshoppen in België.

De voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica ziet het personenverkeer niet graag gebeuren, zeker niet de vakanties in grote hotels, zei hij in "Terzake": (lees voort onder de beelden)

Videospeler inladen...

Avondklok

De enige nieuwe maatregel die besproken zal worden, komt er op voorstel van de experten: zij stellen voor om de avondklok in het hele land om 22 uur te laten ingaan. In Brussel en Wallonië is dat al het geval, terwijl Vlaanderen een nachtklok heeft die om middernacht ingaat.

De avondklok maakt het immers heel gemakkelijk om te handhaven: de politie kan iedereen controleren wie na het ingaan van de klok nog buiten is. Wie daar geen reden - werk of medisch - voor heeft, is gezien. 

Maar de avondklok vervroegen, dat ziet de Vlaamse regering niet echt zitten. “Ze staan er toch zeker niet voor te springen”, zei VRT-journalist Pieterjan De Smedt gisteravond in “Terzake”. “Dat is dus een moeilijk discussiepunt dat op het Overlegcomité uitgeklaard moet worden.” En als die avondklok al vervroegd zou worden, zou ze wel versoepeld worden op kerstavond en eventueel op oudejaarsavond.

Bekijk hier de vooruitblik van Pieterjan in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen