Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Poetin: "Patiënt in Berlijn (Navalny) wordt gesteund door VS-spionnen" 

Overheerste de coronacrisis de jaarlijkse grote ontmoeting van de Russische president Vladimir Poetin met de pers, dan kon ook hij echter niet om de vergiftiging van de dissident Aleksej Navalny heen. Poetin verweet Navalny samenwerking met de Amerikaanse geheime dienst en weigerde om zijn naam uit te spreken. 

De jaarlijkse meeting met honderden journalisten uit Rusland en andere landen is een traditie geworden onder Vladimir Poetin en is uitgegroeid tot een niet-officiële "State of the Union". Dit jaar verloopt dat veelal digitaal wegens de coronacrisis en dat probleem overheerste uiteraard het gebeuren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Na meer dan een uur kwam er dan toch een vraag over de poging tot vergiftiging van de dissident Aleksej Navalny. Het Kremlin had tot nu toe nog niet gereageerd op het lijvige onderzoek van het bekende collectief Bellingcat waarin dinsdag werd gesteld dat Navalny werd vergiftigd door de Russische geheime dienst FSB, de opvolger van de KGB. 

Dit rapport (van Bellingcat) is gebaseerd op informatie van de Amerikaanse geheime diensten

De Russische president Vladimir Poetin

Volgens Poetin wordt Navalny gesteund door Amerikaanse geheime diensten. "We moeten hem beoordelen op basis van met wie hij samenwerkt", klonk het. Poetin zei ook dat hij meteen toestemming had gegeven om Navalny naar een ziekenhuis in Duitsland te laten overbrengen toen hem dat gevraagd werd. 

Opvallend: Poetin vermeed telkens de naam "Navalny" uit te spreken en verwees naar hem als "de patiënt in een Berlijns ziekenhuis". 

"Nog niet voldoende capaciteit voor vaccins"

Poetin had lof voor de manier waarop zijn land en gezondheidsdiensten de crisis hebben aangepakt; veel beter dan in de meeste andere landen, vond hij. Hij is ook fier dat Rusland met Spoetnik V een van de eerste vaccins tegen het coronavirus ontwikkeld heeft. Dat vaccin is volgens hem erg efficiënt en ook veilig. Hij gaf toe dat hij zelf nog niet ingeënt is, maar zo snel als dat kan, zal hij wel het vaccin nemen, zei hij. In Rusland worden voorlopig mensen van boven de 60 niet ingeënt. Poetin is 68.

Rusland heeft tot nu toe 2,7 miljoen besmettingen geregistreerd op een bevolking van 145 miljoen. Dat is na de VS, India en Brazilië het hoogste aantal. Er zijn 49.000 mensen in het land overleden aan corona.

Op de netelige vraag van een journalist waarom Rusland andere landen wil bevoorraden, gaf Poetin een dubbelzinnig antwoord. We gaan voorrang geven aan de Russen en zeker aan de oudere mensen, maar we hebben voorlopig niet voldoende capaciteit om het nodige aantal vaccins te maken. Daarom moeten we samenwerken met andere landen, aldus Poetin.

 Hij noemde geen namen, maar India -een vroegere bondgenoot van Rusland- heeft een erg grote capaciteit voor de productie van vaccins en wellicht doelde Poetin op die capaciteit. Rusland heeft dan wel een van de eerste goede vaccins ontwikkeld, het heeft andere landen nodig om die in voldoende aantallen te produceren.

"Ik hoop dat Biden problemen in onze relatie oplost"

Poetin herhaalde opnieuw dat Russische hackers niet gepoogd hebben om Donald Trump te laten herkiezen als president van de VS. Hij hoopt dat de nieuwe president Joe Biden een aantal problemen in de relatie tussen de twee landen zal oplossen.

Biden is een ervaren man, ik hoop dat hij de problemen die onder de huidige VS-regering zijn ontstaan, oplost

Vladimir Poetin

Het is wel opvallend dat Poetin na de verkiezingen in de VS zes weken gewacht heeft om Biden te feliciteren, ook al was al langer duidelijk dat deze laatste de verkiezingen gewonnen had. In 2016 was Poetin een van de eerste leiders om Trump te feliciteren toen die Hillary Clinton verslagen had. 

Wat er ook van zij, Moskou zat niet te wachten op Joe Biden, die in het verleden -net als Hillary Clinton- erg kritisch stond tegenover het Russische optreden in Oekraïne en elders. 

Meest gelezen