Staatssecretaris Eva De Bleeker verklapt prijzen van de vaccins, N-VA pakt haar hard aan in de Kamer

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) heeft de prijzen van de verschillende coronavaccins online gezet waarvoor ons land heeft ingetekend. Dat deed haar communicatieteam in een tweet die intussen is verwijderd. Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang vragen zich nu af wat de juridische gevolgen kunnen zijn van het schenden van de geheimhoudingsclausules in de contracten met de vaccinproducenten. 

De prijzen die de Europese Commissie onderhandeld heeft met de verschillende producenten van coronavaccins werden de afgelopen tijd strikt geheim gehouden omdat ze onder geheimhoudingsclausules vallen.

Maar vanmiddag verscheen plots deze opvallende tweet van staatssecretaris Eva De Bleeker met daarin een tabel met de prijs van alle vaccins waarvoor België via de Europese Commissie heeft ingetekend.

Er was geweten dat de prijzen van de vaccins ver uiteen zouden lopen, maar nu weten we dus voor het eerste hoeveel precies. 

Voor het vaccin van AstraZeneca betaalt de Belgische Staat bijvoorbeeld 1,78 euro per dosis. Dat is maar een schijntje in vergelijking met het vaccin van BioNTech/Pfizer, dat eind dit jaar waarschijnlijk als eerste gebruikt kan worden en 12 euro per dosis kost.

Van de meeste vaccins zijn overigens twee doses nodig. Alleen voor het vaccin van Janssen Pharmaceutica (J&J in de tabel) wordt nog onderzocht of één dosis volstaat.

Kritiek

De tweet van De Bleeker was een reactie op kritiek van de N-VA-Kamerfractie. Die klaagde erover dat er in de begroting geen budget voorzien zou zijn om de vaccins te kopen.

Op het kabinet van De Bleeker valt te horen dat de discussie over de middelen voor de vaccins op sociale media bleef voortduren, ook nadat de staatssecretaris had verduidelijkt dat er geld voor voorzien was. 

Haar communicatieteam wilde daarom transparantie brengen, maar was daarbij "iets te transparant" in het licht van de Europese regels en heeft de bewuste tweet daarom vrij snel verwijderd, luidt het.

Geheim

Vervolgens werd een nieuwe tweet gepubliceerd, dit keer zonder de tabel. Maar de oorspronkelijk tweet was natuurlijk al opgemerkt, o.a. door VRT NWS-journalist Ivan De Vadder.

De tweet van De Vadder was dan weer N-VA-fractieleider Peter De Roover opgevallen. Die confronteerde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) ermee, tijdens het begrotingsdebat in de Kamer. 

Toen De Roover aan minister Frank Vandenbroucke (SP.A) vroeg waarom de tweet verwijderd was, bleef die op de vlakte en zei hij dat hij niet namens De Bleeker kon spreken. 

Wel zei hij dat hij er zelf niet in detail over communiceert, omdat de contracten door de Europese Commissie onderhandeld worden en "wij gebonden zijn  aan het principe van de Europese Commissie die daar zelf niet over communiceert."

Uitleg

Vanavond is De Bleeker naar de Kamer gekomen om te antwoorden op vragen van de oppositie. Daar is ze hard aangepakt door N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover. 

De Roover vraagt zich samen met Barbara Pas van Vlaams Belang af wat de gevolgen zijn van de schending van de geheimhoudingsclausule. 

Bekijk hier de vragen die De Roover stelde aan De Bleeker (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De Bleeker maakt zich sterk dat haar uitschuiver "niets in gevaar" zal brengen en dat de vaccins eraan komen.

Bekijk hier haar antwoord op de vragen van de oppositie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen