Royals die verbazen: herken de (punk)prinses en de Noorse prinses die de troon aan zich liet passeren 

De Britse prins Harry en Meghan Markle lijken voor een multimediale carrière te kiezen en tekenen voor Spotify. Prinses Charlène pakt uit en niet alleen met kerstcadeaus. De Griekse prins Philippos trouwt in de sneeuw. En de aartsmoeilijke vraag die prinses Märtha Louise als 15-jarige kreeg voorgeschoteld. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Harry en Meghan sluiten contract met Spotify

Het heeft even op zich laten wachten, maar de plannen van de hertog en hertogin van Sussex raken langzamerhand bekend. De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle worden podcastmakers. Ze werken samen met streamingdienst Spotify en zullen podcasts produceren en presenteren. Dat gebeurt via Archewell Audio, het audio-productiebedrijf dat Harry en Meghan hebben opgezet als onderdeel van hun gloednieuwe liefdadigheidsinstelling Archewell. 

In een trailer vertellen Harry en Meghan over hun interesse om podcasts te maken die verschillende perspectieven en stemmen laat horen, om elkaars achtergrond te begrijpen en te verbinden. "Een van de dingen waar mijn man en ik altijd over praten is onze passie om mensen te ontmoeten en hun verhalen te horen", zegt Meghan.

BELUISTER hier hoe Harry en Meghan hun podcast-reeks aankondigen:

Beiden houden het alvast luchtig in hun eerste opname. Meghan steekt de draak met Harry's "podcast-stem". "Het klinkt goed met je accent", plaagt ze hem. Terwijl hij zijn keel schraapt en opzettelijk zijn zwoelste stem bovenhaalt.

De Sussexen sloten eerder dit jaar al een lucratieve deal met videogigant Netflix om documentaires en familieprogramma's te maken. Ze verlieten dan ook de koninklijke familie als voltijds werkende royals om hun eigen financiële boontjes te doppen. Harry en Meghan lijken daarmee het pad van een multimediale carrière in te slaan. 

Voor Spotify gaat het om een contract voor meerdere jaren waar een (onbekende) geldsom aan verbonden is. De eerste podcast komt eraan tegen kerst en belooft een vakantiespecial te worden met naar eigen zeggen "fantastische mensen die het afgelopen, moeilijke jaar vorm hebben gegeven", een aflevering met "verhalen van hoop en mededogen".

Spotify
heeft al podcasts lopen met de Amerikaanse oud-president Barack Obama en reality-ster Kim Kardashian West. Spotify beweert maandelijks 320 miljoen actieve gebruikers te hebben. Het merendeel van die gebruikers luistert nog altijd gratis en hoort reclame tussendoor. 

2018 Getty Images

Ik investeer in een gedreven vrouwelijke ondernemer. Ik geloof in haar

Meghan Markle

De hertogin maakte deze week ook een persoonlijke investering in Clevr Blends bekend, een hip beginnend bedrijf dat oplospoeder voor warme havermelkdrankjes verkoopt. Eigenaar is Hannah Mendoza. "De investering steunt een gedreven vrouwelijke ondernemer die, naast haar bedrijf, voorrang geeft aan het opbouwen van een gemeenschap. Ik geloof in haar", legt Meghan in een verklaring uit.

Clevr Blends beschikt over zes medewerkers, zet in op biologische producten, gaat er prat op eerlijk te handelen met boeren, werkt aan duurzame verpakkingen en geeft 1% van zijn omzet weg aan vrijwilligers die voedselpakketten uitdelen. Het bedrijfje ligt niet ver van Montecito, aan de Californische kust, waar Harry en Meghan wonen.  

Pakjes uitdelen met verrassende coupe

Wijlen prinses Grace van Monaco zette de traditie in gang: kerstgeschenken uitdelen aan een aantal kinderen uit het kleine vorstendom. Prins Albert en prinses Charlène namen het graag over en mochten afgelopen week 700 kinderen, tussen 5 en 12 jaar oud, verwelkomen in hun feeërieke kerstdorp op het binnenhof van het paleis. Samen met hun kinderen prins Jacques en prinses Gabriella verdeelden ze de pakjes, veelal speelgoed. 

Op sociale media benadrukte het paleis dat alles coronaproof verliep: bij de ingang werden de temperatuur van de gasten gemeten, handen werden ontsmet en het dragen van een mondmasker was verplicht. Toch was het niet zozeer het initiatief dat over de tongen rolde. Het nieuwe punkkapsel van Charlène deed de hoofden omdraaien. Een korte coupe zijn we bij haar gewoon. Maar de prinses koos er deze keer voor haar haren langs de zijkant en achterkant radicaal en asymmetrisch op te scheren.  

Eric MATHON Palais Princier
Eric MATHON Palais Princier

"Onherkenbaar, los gegaan met de tondeuse, niet-vorstelijk, weinig feestelijk, ruig, gewaagd", een veelvoud aan omschrijvingen viel er te rapen in de pers. Of een poging om het kapsel in vaktaal te definiëren: van een zogenaamde undercut tot een half hawk, verwijzend naar de Mohawk-indianen en een snit die de voorbije jaren gretig werd uitgeprobeerd door sterren als Michelle Williams, Miley Cyrus, P!nk, Marion Cotillard en Rihanna.

Over het veranderende uiterlijk - plastische chirurgie met botox en fillers, of niet? - en de kleding van Charlène is door de jaren heen al ontzettend veel geschreven. De prinses werd tijdens de eerste jaren van haar huwelijk (te) graag vergeleken met haar schoonmoeder, stijlicoon Grace Kelly. En met ontwerper Karl Lagerfeld als huisvriend van de Grimaldi's maakte het de druk op haar schouders alleen maar groter.

Maar Charlène ontwikkelde geleidelijk aan haar eigen kameleon-stijl die afwisselend en pittig kan genoemd worden. Vader Michael Wittstock noemde zijn dochter ooit "een wervelwind" als kind, eentje dat met plezier zelfs de gemaskerde held Zorro speelde. Onbevreesd dus, zoals nu.

Prinses Charlène met prins Albert in september nog op een benefietevenement.
Jean-Charles Vinaj / Pool Monaco / Bestimage

Een Grieks decemberhuwelijk in de sneeuw

De Griekse prins Philippos is afgelopen weekend in het Zwitserse Sankt Moritz getrouwd met Nina Natassja Flohr. Het burgerlijke huwelijk van de jongste zoon van koning Constantijn en koningin Anne-Marie werd door de coronamaatregelen in beperkte kring gehouden.

Enkel de vader van de bruid en bruidegom waren aanwezig op de burgerlijke plechtigheid. Na de ceremonie werd met naaste familie een glas gedronken thuis bij Florh in het Zwitserse skioord. Op een latere datum zal het koppel dan voor de kerk zijn jawoord geven.

Griekenland schafte in 1974 na een referendum de monarchie af, maar koning Constantijn en Anne-Marie behielden hun titels. De familie bouwde een leven uit in het buitenland, maar intussen wonen Constantijn en Anne-Marie opnieuw in Griekenland. Constantijn is de broer van de Spaans oud-koningin Sofía, Anne-Marie is de jongere zus van de Deense koningin Margrethe.

Prins Philippos (34) is geboren in Londen en heeft onder anderen de Britse prinses Diana en prins Philip als peetouders. Hij werkt als analist in New York en zoekt liever de discretie op. "Ik ben zoals iedereen: ik werk om rond te komen", liet hij optekenen in een magazine. Nina werkte als creatief directeur voor VistaJet, een charterbedrijf voor privéjets dat is opgericht door haar vader en Zwitsers miljardair Thomas Flohr. 

Philippos en Nina op het huwelijk van de Franse prins Jean-Christophe Napoléon in Parijs vorig jaar.

Märtha Louise kon koningin worden

Het gesprek van de Noorse prinses Märtha Louise aan de krant Insider heeft de aandacht getrokken. Märtha Louise had het over gendergelijkheid binnen het Noorse hof. De prinses is het oudste kind van koning Harald en koningin Sonja, maar moet de troon laten aan haar jongere broer Haakon. "Toen ik geboren werd was de reactie "Het is een meisje, wat nu?" Ik was een probleem, maar ik heb het niet geweten. Mijn ouders wilden graag een dochter, ik heb me nooit ondermijnd gevoeld", vertelt Märtha Louise.

In 1971 was de erfopvolging in Noorwegen in mannelijk lijn geregeld, van vader op oudste zoon. Twee jaar na Märtha Louise kreeg het land uiteindelijk zijn troonopvolger met de komst van prins Haakon. Maar dat wil niet zeggen dat er binnen de paleismuren geen discussie was, zo blijkt.

Prinses Märtha Louise op de arm van koning Harald en de pasgeboren Haakon bij koningin Sonja.

Märtha Louise kreeg wel de vraag om koningin te worden. "Op het moment dat ik 15 was, was de premier een vrouw (Gro Harlem Brundtland, red.). Ze kwam bij ons thuis en praatte met mijn grootvader - koning Olav V - over het hele systeem van erfopvolging. "Wat wil je zelf", vroegen ze me", aldus de prinses. De jonge Märtha Louise wist niet wat antwoorden. "Ik ben 15. Ik ken daar niets van", was haar reactie.

Koningin of niet? Wat wil jij zelf?

Märtha Louise kreeg de vraag toen ze 15 was

Spijt heeft ze nooit gekregen, integendeel. De hoogsensitieve prinses is blij dat de functie toch bij haar broer bleef. "Het legt veel druk op, het is een leven dat de volle 100% inzet vraagt. Haakon doet dat uitstekend als kroonprins."   

De mannelijke erfopvolging in Noorwegen veranderde toch in 1990, voor koningskinderen geboren ná 1990. Een amendement op de Noorse grondwet bepaalt voortaan dat het oudste kind, ongeacht het geslacht, de eerste is in lijn van de troonopvolging.

Het oudste kind van kroonprins Haakon, Ingrid Alexandra (geboren in 2004), kan daardoor de eerste vrouw worden die in Noorwegen de troon bestijgt sinds koningin Margrete. Margrete bestuurde na de dood van haar man en van hun enige zoon Noorwegen, Zweden én Denemarken. Die waren verbonden in een Unie. Margretes koninkrijk duurde tot 1412.

Kroonprins Haakon met zijn gezin, in het midden ligt Ingrid Alexandra knus. Zij is de tweede in lijn voor de troonopvolging.

Meest gelezen