AFP or licensors

Thalys-terrorist veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf

In de Franse hoofdstad Parijs is de man veroordeeld die ruim vijf jaar geleden een aanslag wilde plegen op een Thalys-trein tussen Brussel en Parijs. Ook drie medeplichtigen werden veroordeeld. Twee van hen kregen een celstraf van meer dan 20 jaar. Het vonnis werd geveld door een speciaal assisenhof. 

Ayoub El Khazzani, een Marokkaanse dertiger, werd veroordeeld voor poging tot moorden met een terroristisch opzet en terroristische bendevorming.

In augustus 2015 was hij in Brussel zwaarbewapend op de Thalystrein van Amsterdam naar Parijs gestapt. Hij opende het vuur en verwondde twee passagiers, maar kon daarna worden overmeesterd door drie jonge Amerikaanse militairen die toevallig in de trein zaten. 

De man handelde in naam van terreurgroep IS. Hij werd aangestuurd door de coördinator van de IS-cel die de aanslagen in 2015 en 2016 pleegde in Frankrijk en België.

Drie andere verdachten werden veroordeeld tot celstraffen tussen de 7 en de 27 jaar. Een van hen is Mohamed Bakkali, die ook gelinkt wordt aan de aanslagen van Parijs in november 2015. Hij moet 25 jaar naar de cel.

De verijdelde aanslag in de Thalys werd in 2017 verfilmd door de Amerikaanse regisseur Clint Eastwood. De drie Amerikaanse militairen werden voor hun heldendaad beloond met het Franse staatsburgerschap. 

Meest gelezen