Videospeler inladen...

10 jaar na Arabische Lente hebben hoogopgeleide broers Saheem en Fadel geen illusies meer: "Verkopen nu smokkelbenzine"

Tien jaar geleden namen vooral jongeren in Tunesië het voortouw tijdens de demonstraties tegen de dictatuur. Ze hoopten op een betere toekomst, een democratie, gelijkheid én jobs. Maar veel jongeren blijven vandaag gedesillusioneerd achter. Zo ook de hoogopgeleide broers Saheem en Fadel, die smokkelbenzine moeten verkopen om te overleven. Rudi Vranckx trok opnieuw naar Tunesië en sprak met hen in de nieuwe VRT NWS-portretreeks "10 jaar Arabische Lente".

Ook de broers Saheem (29) en Fadel (30) deden tien jaar geleden mee aan de protestacties. Nu verkopen ze smokkelbenzine aan een verlaten weg om te overleven, want een job hebben ze nog altijd niet gevonden. Nochtans beschikt Saheem  over een universitair diploma economie en is Fadel leraar Frans.  "Diploma's zijn hier niets waard," vertelt Fadel. Volgens hem verandert Tunesië nooit: "De revolutie is één grote leugen. Ze geven zich uit als tijgers, maar eigenlijk zijn het apen. Dat is Tunesië."

De revolutie is één grote leugen 

In onderstaande portretreeks "10 jaar Arabisch Lente" vertellen Saheem en Fadel over hun leven in de jaren na de revolutie. Bekijk hier hun verhaal:

Videospeler inladen...

Tunesië is het enige Arabische land dat erin slaagde om een functioneel democratisch systeem uit te bouwen na de revolutie. Maar het lukte de overheid niet om de economische toestand te verbeteren. Vandaag zijn 36 procent van de jongeren er werkloos.  In het binnenland, waar Saheem en Fadel vandaan komen, is dat zelfs 50 procent. Dat cijfer ligt hoger dan vóór de revolutie. Veel jongeren blijven gedesillusioneerd achter.  Voor hen heeft de Arabische Lente niets bijgebracht. 

Meest gelezen