Radio 2

Uitbater Knokse ijspiste bezorgt senioren 3.000 handgeschreven kerstkaartjes van kinderen

Alain Degraed, de uitbater van de ijspiste in Knokke-Heist, kan dit jaar niet veel doen door de coronacrisis. Maar hij probeert zijn tijd nuttig te besteden, onder meer met een kerstkaartenactie. Hij vroeg lagereschoolkinderen om zo'n 3.000 kaartjes te ondertekenen en te versieren en bezorgt die nu aan de bewoners van enkele woonzorgcentra in de buurt.

Geen kerstmarkt en ook geen ijspiste dit jaar op het Alfred Verweeplein in Knokke-Heist. Dat is ook jammer voor de senioren die er jaarlijks getrakteerd worden op oliebollen en een rondje op de piste. Maar Alain Degraed, de kermiskramer die de schaatsbaan uitbaat, heeft een alternatief bedacht. Via een bevriende marktkramer, die nu ook niet op de kerstmarkt kan staan, kon hij enkele duizenden kerstkaartjes op de kop tikken.  Hij liet lagereschoolkinderen de kaartjes versieren en ondertekenen en bezorgde ze aan de bewoners  van enkele woonzorgcentra in Brugge, Ieper en Knokke-Heist. "Ik vond het belangrijk dat er een persoonlijke, handgeschreven boodschap zou staan van de kinderen", zegt Alain. "Dat heeft veel meer betekenis dan een standaardtekstje dat geprint is."

Een handgeschreven tekstje heeft zo veel meer betekenis dan een geprinte standaardzin

Kermisuitbater en initiatiefnemer Alain Degraed

Om de duizenden kaartjes ondertekend te krijgen, schreef Alain een aantal scholen aan en die bleken zeer enthousiast.  Alleen al de kinderen uit de Sint-Maragetaschool in Knokke-Heist versierden 500 kaartjes. Alain bracht ze zelf naar de woonzorgcentra rond en krijgt veel positieve commentaren. "Zowel aan de deur van de woonzorgcentra als op sociale media zijn de reacties goed", zegt hij. "Ik hoop met het project niet enkel de eenzaamheid van ouderen te doorbreken, maar ook de kloof te overbruggen tussen jongen oud. Door die kaartjes te schrijven worden de kinderen zich meer bewust van die senioren die nu hun tijd alleen in het rusthuis moeten doorbrengen. En het is ook een mooie manier om de traditie van de kerstkaart in leven te houden, in tijden van mailberichten en sms'en."

Meest gelezen