Van fabriek tot prik in arm: zo zullen vaccins worden verdeeld in ons land, "oefening is goed verlopen"

Een grootschalige oefening heeft vandaag getoond hoe de vaccinaties met het coronavaccin in ons land concreet zullen verlopen. Van het vertrek in de Pfizer-fabriek tot de prik in de arm in een woonzorgcentrum: er liggen heel wat moeilijkheden onderweg. "Maar alles is goed verlopen", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. 

Als alles goed gaat - lees: als Europa volgende week zoals verwacht het licht op groen zet en Pfizer meteen vaccins kan leveren - kan op 27 december worden gestart met vaccineren in ons land. Kleinschalig, want in een eerste fase worden 10.000 vaccins verwacht. Of zoals minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het zei: "een symbool van hoop". Begin volgend jaar zou de vaccinatiecampagne dan volop uitgerold kunnen worden. 

Hoe dat concreet zal verlopen? De vaccins vertrekken sowieso in de Pfizer-fabriek in Puurs, aan zo'n -80 graden. Van daar worden ze naar ziekenhuizen gebracht, die als opslagplaats zullen dienen. De vaccins moeten daar aan -80 graden worden bewaard, tot enkele uren voor ze op hun beurt naar woonzorgcentra gaan. Het ziekenhuis ontdooit de vaccins, waardoor ze op een temperatuur van zo'n 8 graden komen, wat overeenkomt met koelkasttemperatuur. 

Vanaf dan kunnen de vaccins nog vijf dagen worden bewaard aan dezelfde temperatuur. Eens ontdooid kunnen de vaccins dus best zo snel mogelijk worden vervoerd naar de woonzorgcentra. Daar wacht nog een laatste stap: de vaccins moeten nog worden verdund met een vloeistof. Dat doen de medewerkers van het woonzorgcentrum zelf. Eens dat is gebeurd, blijft het vaccin nog zes uur goed. Het prikje moet dus zo snel mogelijk worden gezet. 

Bekijk hier hoe het proces zal verlopen, zoals het vandaag is getest. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Het hele proces is vandaag geoefend, zij het met valse vaccins. Een grootschalige evaluatie wordt zaterdag verwacht, maar op basis van de eerste resultaten blijkt alles "heel goed verlopen" te zijn. Dat zegt vaccinoloog Pierre Van Damme, die ook lid is van de Taskforce Vaccinatie. "Dit was een soort brandoefening, wat heel belangrijk is. We zagen een enorm professionalisme over alle niveaus. Elke schakel was goed voorbereid en heeft goed gewerkt."

"De vaccins een hele tijd op -80 graden bewaren is niet evident, maar dat is allemaal heel goed gelukt. We hebben de temperatuur ook altijd goed kunnen opvolgen. Wat we wel zien, is dat het personeel van woonzorgcentra iets meer opleiding vraagt, vooral bij het klaarmaken van het vaccin. Daarom gaan we nu videomateriaal voorzien, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren. We zijn hier echt wel klaar voor."

Beluister hier de analyse van vaccinoloog Pierre Van Damme in "De wereld vandaag". De tekst gaat daaronder voort. 

In de eerste fase wordt het personeel en de bewoners van woonzorgcentra en het zorgpersoneel ingeënt, wat dus op die plekken - de woonzorgcentra en de ziekenhuizen - kan gebeuren. Daarna komen de ouderen, de mensen met een onderliggende aandoening en essentiële beroepen aan de beurt. Dat zal op bepaalde plekken collectief gebeuren. 

In Duitsland hebben ze al zo'n 400 vaccinatiecentra gebouwd. Een ploeg van VRT NWS ging kijken hoe het daar zal verlopen. Bekijk hieronder de reportage:

Videospeler inladen...

Zulke centra zijn bij ons nog niet in opbouw. "Maar dit is pas voor een volgende fase, wellicht in maart of april", zegt Van Damme. "Dat zijn we nu aan het uitwerken. Er wordt gekeken naar zo'n centra, maar ook naar sporthallen of scholen."

Meest gelezen