Weinig positieve geluiden na gesprek Von der Leyen en Johnson: "Verschillen overbruggen wordt moeilijk"

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson hebben nog eens met elkaar gebeld over de voortgang van de onderhandelingen over een  handelsakkoord om een harde brexit te vermijden. "Er is vooruitgang geboekt", liet Von der Leyen weten op Twitter. "Maar de verschillen overbruggen zal zeer moeilijk zijn". Een woordvoerder van Johnson zei dan weer dat een "no deal" "zeer waarschijnlijk" is.

Twee weken voor het einde van de brexit-overgangsfase is er nog altijd geen akkoord over de toekomstige bilaterale handelsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Met een telefoongesprek wilden Von der Leyen en Johnson een stand van zaken opmaken over de voortgang van de onderhandelingen. 

Wij hebben belangrijke vooruitgang omtrent talrijke aangelegenheden verwelkomd", concludeert Von der Leyen op Twitter. "Niettemin blijven er nog grote verschillen, in het bijzonder met betrekking tot de visserij. De verschillen overbruggen zal zeer moeilijk zijn", zegt Von der Leyen, die eraan toevoegt dat de onderhandelingen morgen voortgaan.

Negatiever was de toon van een woordvoerder van de Britse premier Johnson na het gesprek. Die zei dat Johnson ervan uitgaat dat een mislukking van de onderhandelingen "zeer waarschijnlijk" is als de Europese Unie geen belangrijke toegevingen doet. "De beschikbare tijd is zeer kort en het lijkt vanaf dit moment zeer waarschijnlijk dat er geen akkoord kan worden bereikt zonder een significante verandering van standpunt vanwege de Europese Unie."

Eerder vandaag had de Britse minister Michael Gove, die verantwoordelijk is voor de voorbereiding van de brexit, al gezegd dat de kans dat er een akkoord komt, kleiner is dan 50 procent. 

De onderhandelingen gaan morgen dus wel door. Komt er alsnog een akkoord tot stand, dan moet dat nog voor het einde van het jaar worden bekrachtigd. Het Europees Parlement heeft al gezegd dat de onderhandelaars zondag een akkoord moeten hebben, om het parlement de kans te geven om het nog tijdig te bekrachtigen.  

Meest gelezen