Weyts: "Scholen niet sluiten omdat sommigen kinderen willen misbruiken als gevangenisbol aan de enkel van ouders"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) blijft erbij dat hij de scholen niet wil sluiten in de strijd tegen het coronavirus. Sommige experts pleiten ervoor om de kerstvakantie te verlengen, nu de coronabesmettingen weer in stijgende lijn gaan. Maar daar wil minister Weyts duidelijk niet van weten.

"Kinderen zijn de hulpmotor van de pandemie" zei immunoloog Hans-Willem Snoeck gisteravond in "Terzake". Volgens hem is de rol van de scholen tot nu een "onderschatte factor" gebleven in de verspreiding van het virus, zeker omdat open scholen ook een grote mobiliteit buiten de schoolmuren teweegbrengen. In een opiniestuk in een krant De Morgen pleit Snoeck ervoor om de scholen tot eind januari te sluiten. Hij kreeg bijval van OESO-onderwijsexpert Dirk Van Damme.

Het is bekend dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) geen voorstander is om de scholen te sluiten. De verlenging van de herfstvakantie deed hij al met lange tanden. De kerstvakantie verlengen of scholen tot eind januari sluiten, dat ziet Weyts duidelijk helemaal niet zitten.

"Ja, kinderen raken soms besmet", reageert hij op de oproep van sommige experts om de scholen na de vakantie langer gesloten te houden. "Uit de cijfers blijkt dat de strenge maatregelen goed worden nageleefd. Het aantal besmettingen ligt relatief lager dan in de rest van de samenleving."

"We blijven steeds waakzaam en we drijven de inspanningen constant op met nu ook sneltests die we zelf uitrollen. Net omdat we de scholen willen open houden", aldus de minister van Onderwijs. "We gaan de scholen níet sluiten omdat sommigen kinderen willen misbruiken als een loden gevangenisbol aan de enkel van hun ouders, als manier om hén thuis te houden", klinkt het straf.

Bekijk de reactie van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Marc Van Ranst: "Kinderen nemen deel aan epidemie, maar niet duidelijk of ze echt een motor zijn"

Wordt de rol van kinderen onderschat in de coronapandemie en kunnen we dus maar beter de kerstvakantie verlengen? Viroloog Marc Van Ranst reageert terughoudend. "Deze discussie woedt in alle landen en is overal wel een beetje gepolariseerd", zegt hij in "Het Journaal'.

'Kinderen nemen wel degelijk deel aan de epidemie. Als in de samenleving het aantal mensen met het virus verhoogt, dan zie je dat ook in de scholen. Het omgekeerde zou verbazingwekkend zijn. Maar of ze de echte motor zijn, zoals bij de griep, dat is hier wel minder duidelijk."

"Bij de herfstvakantie was ik voorstander van een verlenging, maar de kerstvakantie duurt natuurlijk al twee weken. En dan zullen we wel zien in welke richting het evolueert. Je mag nooit iets uitsluiten, maar op dit moment is dat niet gepland."

Bekijk het gesprek met Marc Van Ranst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen