Ziekenhuis Geel verwijst niet-dringende patiënten tijdelijk door

Het ziekenhuis van Geel zal niet-dringende patiënten nog tot morgenvroeg doorverwijzen naar andere ziekenhuizen. Ook zal het tot en met morgen geen patiënten meer opnemen die een ingreep op de planning hadden staan. Het ziekenhuis wil daarmee de druk op het personeel verlichten, want er zijn steeds meer coronabesmettingen. "Deze pauze zorgt voor wat zuurstof en ruimte voor onze medewerkers, en dat zal ook een effect hebben op het welzijn van de patiënten", zegt directeur Jan Flament. Voor dringende zaken zoals spoedgevallen en bevallingen kan je wel nog altijd in het ziekenhuis terecht. Er is geen opnamestop. 

"Ik denk dat iedereen wel aanvoelt hoe de maatregelen mentaal beginnen wegen, dat is zeker niet minder voor zorgverstrekkers. We zien ook dat de coronabesmettingen- en opnames beginnen stijgen. Daarbij moeten we een afweging maken: achteraf met schaamrood op de wangen toegeven dat we te laat gehandeld hebben, of er preventief voor zorgen dat alles in orde blijft", legt ziekenhuisdirecteur Jan Flament uit.  

Het is maar een klein deel dat doorverwezen wordt, maar dat heeft al een effect op onze personeelsleden en patiënten

Jan Flament, directeur Ziekenhuis Geel

Het ziekenhuis kiest ervoor om preventief te handelen en zal haar geplande activiteiten nog voor de komende 24 uur uitstellen. Patiënten op de spoedafdeling met niet-dringende zaken zullen nog tot morgenvroeg 10 uur worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen. Geplande ingrepen zullen tot en met morgenavond worden uitgesteld. 

De directeur benadrukt daarbij dat het ziekenhuis geen opnamestop invoert. De spoeddienst blijft nog open voor dringende gevallen, en voor bevallingen en de pediatrie-afdeling verandert er niets. "Ambulances komen hier nog gewoon toe en alle activiteiten waarvoor geen bed noodzakelijk is, blijven ook gewoon doorgaan", aldus Flament. "Het is maar een klein deel dat uiteindelijk doorverwezen wordt, maar deze pauze zorgt wel voor wat zuurstof en ruimte. Dat zal alvast een effect hebben op het welzijn van onze personeelsleden en dus ook onze patiënten, want die twee zijn met elkaar verbonden." 

Meest gelezen