5 jaar geleden was Miss Colombia na blunder heel even Miss Universe: "Ik heb tranen met tuiten gehuild"

Bijna 2 minuten lang was ze Miss Universe 2015, tot de Amerikaanse tv-presentator Steve Harvey besefte dat hij de verkeerde naam van zijn kaartje afgelezen had tijdens de internationale schoonheidswedstrijd op 20 december 2015 in Las Vegas. En dus mocht Miss Colombia, Ariadna Gutiérrez, haar kroontje onmiddellijk terug inleveren om het vervolgens op het hoofd van de Filipijnse winnares zien gezet te worden. Hoe pijnlijk ook, het legde de toen 21-jarige Colombiaanse schone daarna geen windeieren.

Vijf jaar geleden gingen de beelden van Harvey’s vergissing in een mum van tijd viraal op diverse sociale media:

Ariadna Gutiérrez: "Ik ben onmiddellijk na de uitslag naar mijn ouders gegaan, want ik voelde me verschrikkelijk. Ik was er erg aan toe. Ik bleef maar huilen. Ik heb de hele nacht tranen met tuiten gehuild. Op 4 minuten tijd worden al je dromen verwoest. Alsof ze je in een vuilniszak steken en daarna bij het afval zetten. Ze hadden misschien toch wat meer met mijn gevoelens rekening mogen houden (Gutiérrez zou geopperd hebben om het kroontje te delen, red), want dit was een droom waar ik al jaren hard voor aan het werken was." (Univision, januari 2016)

"Ik heb nauwelijks telefoontjes beantwoord. Ik had heus wel de tijd nodig om te rouwen na hetgeen gebeurd was. Want het voelde zo onrechtvaardig aan. Het was keihard. Een megashock!" (W Radio, januari 2016)

"Het was een echte nachtmerrie. Toen ik de beelden later zag, kon ik niet geloven dat zoiets mij overkomen was. Ik had heus wel tijd nodig om dat te verwerken en heb rust gezocht bij mijn familie. En ik heb daar ook goed nagedacht hoe ik erop zou reageren. Ik moest het vooral achter me laten. Het is wat het is en het heeft me gebracht tot waar ik nu ben." (The Steve Harvey Show, januari 2016)

"Het feit dat een aantal Colombianen beeltenissen van Steve en Pia (Wurtzbach, de Filipijnse winnares, red) in brand gestoken hebben, was omdat ze boos waren. Voor mij was dat een brug te ver. Maar zij vonden dat het kroontje ons onrechtmatig afgenomen was. Eindelijk hadden we het kroontje weer en al even snel was het weer weg. Dat voelde voor velen aan als een regelrechte vernedering." (The Steve Harvey Show)

"Het was tegelijkertijd de slechtste en beste avond van mijn leven. Het was even alleszins een droom die uitkwam. Ik heb nu namelijk een foto met het kroontje op mijn hoofd en het lint van Miss Universe rond mijn lichaam." (The Steve Harvey Show)

Ik heb die bladzijde omgedraaid

"Na de verkeerde aankondiging zag ik het even helemaal niet meer zitten. Ik sukkelde in een depressie en kon alleen maar aan slechte dingen denken. Maar dan heb ik de knop omgedraaid: nee, dit gaat me niet klein krijgen! En heb ik die bladzijde omgedraaid. Uiteindelijk heeft het me meer zelfvertrouwen en zelfliefde opgeleverd." (Ocean Drive, november 2019)

"Er is zoveel gebeurd sindsdien: heel veel modellenwerk, overal ter wereld. Waardoor ik veel kan reizen. Vrijwel non-stop ben ik op reis. Ik kan daar niet dankbaar genoeg voor zijn." (Good American, oktober 2019)

In ieder geval stroomden voor Gutiérrez de aanbiedingen binnen na het Miss-debacle. Vooral het feit dat het prestigieuze modellenbureau Elite Model haar wilde vertegenwoordigen, met ronkende namen als Cindy Crawford, Heidi Klum en Tyra Banks onder zijn leden, gaf een enorme boost aan haar modellencarrière. Zo sloot ze onder meer een exclusief contract met het badpakkenmerk "Agua Bendita", dat ook al samenwerkte met topmodellen als Kendall Jenner en Irina Shayk. Dat ze uiteindelijk als badpakkenmodel bij de jaarlijkse editie van Sports Illustrated terechtkwam, was dan ook geen verrassing. Ze schitterde daarnaast op de cover van vrijwel alle populaire modebladen ter wereld en werkte samen met diverse modehuizen, al dan niet op de catwalk. Met Chanel mocht ze midden 2016 bijvoorbeeld deelnemen aan de eerste modeshow in Cuba.

Ook slaagde ze erin een filmrol weg te kapen in de Vin Diesel-blockbuster "xXx: Return of Xander Cage" ("Acteren met Vin Diesel was ongelooflijk!") en behaalde ze een 3e plaats in de realityshow "Celebrity Big Brother". Bovendien was ze te zien als gastjurylid in "RuPaul’s Drag Race".

Begin februari 2016 mocht ze zelfs mee op bezoek in het Witte Huis, in het kielzog van de Colombiaanse president, waar een ontmoeting met de toenmalige VS-president Barack Obama op het programma stond.

Intussen werkt ze aan een eigen, milieubewust modelabel. De nu 26-jarige Gutiérrez is vegetariër geworden, nadat haar vader aan kanker overleed. Ze woont momenteel in Miami.

Conclusie van Gutiérrez: "Ach, eigenlijk ben ik erin geslaagd om geschiedenis te schrijven. Wat misschien nog wel belangrijker is dan de Miss Universe-titel te winnen." (W Radio)

Meest gelezen