Pexels

Dramatherapeut maakt beste bachelorproef "D'raamatherapie": "Verantwoord onnozel doen aan het raam tegen quarantaine-eenzaamheid"

Dramatherapeut Elias Callewaert wint de Bachelorprijs 2020 voor zijn scriptie over dramatherapie als hulp tegen quarantaine-vereenzaming. Hij wint die in de jaarlijkse wedstrijd voor de beste Vlaamse Scriptieprijs. Tijdens de eerste lockdown ging hij van raam tot raam om wildvreemden te verleiden tot een rollenspel. 

Wat is "dramatherapie" eigenlijk? Het gaat om een non-verbale vorm van therapie die nog vrij onbekend is in ons land. In de praktijk betekent het dat je je lichaam en je fantasie gebruikt om alledaagse situaties uit te beelden.  Elias Callewaert studeerde af als dramatherapeut aan de Arteveldehogeschool in Gent. Hij wil met zijn scriptie "D'raamatherapie" de therapievorm en alle toepassingen ervan bekendheid geven.

Een beetje verantwoord onnozel doen kan helpen tegen eenzaamheid
Dramatherapeut Elias Callewaert

Onnozel doen tegen eenzaamheid

Zo zou het ook kunnen werken tegen de vereenzaming die veel mensen hebben tijdens de lockdown, maar op een alternatieve manier. Hij schreef er zijn winnende scriptie over: "Het is een beetje verantwoord onnozel doen. Ik ben op stap gegaan door verschillende straten in Antwerpen en ben op ramen gaan kloppen. Ik wilde weten wie de mens is achter het raam (nvdr vandaar de naam 'D'raamatherapie'), mensen die ik totaal niet ken. We deden dan samen verantwoord onnozel."

Onnozel doen kan deugd doen, en bij dramatherapie doe je dus eigenlijk een beetje "verantwoord gek" om bepaalde mentale problemen te doen verzachten, of stress te bestrijden. Dramatherapie gebruikt technieken die in de theaterwereld worden gebruikt, legt Callewaert uit. Uitbeelden en je fantasie gebruiken dus. 

Sommigen liepen weg, maar anderen vertelden me achteraf dat ze er écht iets aan gehad hebben

Dramatherapeut Elias Callewaert

Dubbele reacties

De reacties van de mensen waren dubbel, zegt de therapeut: "Sommige mensen sloegen de deur direct dicht of liepen weg. Soms was het heel kort, maar af en toe duurde het iets langer. Dan werd het echt fantastisch. Ik heb een aantal mensen ontmoet die in eenzaamheid leven en mij achteraf lieten weten dat ze er wel iets aan hebben gehad", zegt Callewaert.

Hij denkt erover na om nog even met zijn actie verder te gaan. "Zeker in de week voor kerstmis overweeg ik om terug langs ramen te gaan. Ik zal mijn kostuum en mijn oversized bloemenhemd weer aandoen, en mijn rugzak vol kleine spulletjes zoals een mondharmonica of schudeitjes (nvdr eitjes die geluid maken) om in interactie te gaan met de mensen, opnieuw meenemen. Maar in feite is mijn eigen lichaam en de mens achter het raam het belangrijkste."

De richting "dramatherapie" is een onderdeel van de bachelor "Creatieve Therapie" die je kan volgen aan de Arteveldehogeschool in Gent. Je wordt dan professionele zorgverstrekker en gaat op een creatieve therapeutische manier om met je patiënten. Je kan ook beeldende therapie, danstherapie of muziektherapie volgen. Allemaal alternatieve manieren om zorg te verlenen.

Meest gelezen