Foto: Radio 2

Bewoners dienen bezwaar in tegen verkavelingsplannen in Vrasene: “Waarom weeral beton?”

Inwoners van Vrasene bij Beveren hebben ongeveer 240 bezwaren ingediend tegen een verkaveling van 100 woningen. De bewoners hebben schrik voor de impact op de leefbaarheid en mobiliteit in de gemeente. “Als er geen rekening wordt gehouden met de bezwaren gaan we sowieso in beroep”, zegt Roeland Heeman van het actiecomité. 

Bewoners van Vrasene vrezen dat de bouw van 100 nieuwe woningen een grote invloed zal hebben op de leefbaarheid en de mobiliteit in de deelgemeente van Beveren. Roeland Heeman van het actiecomité maakt zich zorgen: “De nieuwe verkaveling zou betekenen dat er tien procent inwoners bijkomen in de omliggende Haagstraat. Dat zijn 180 extra auto’s, bovenop de 150 die er nu al 's morgens en 's avonds rijden. Waar moet al dat verkeer naartoe?”

Zorgen om woningdichtheid

Het actiecomité wijst ook op de watergevoeligheid van het verkavelingsgebied: “Als er in de winter zware regenval is, staat er veel water op de weide. Als ze die weide gaan verhogen zou dat water naar de omliggende huizen vloeien .” Volgens Roeland Heeman is het project niet eens wettelijk: “De grond is een woonuitbreidingsgebied en geen woongebied. Het kan dus alleen aangesneden worden als er geen andere mogelijkheden zijn of omwille van dringende redenen. Bovendien is Vrasene een buitengebied. In een buitengebied kan je zo’n woningdichtheid niet gebruiken.”

Er is al zo weinig groen in Vrasene

Roeland Heeman van het actiecomité

Heeman vraagt tenslotte aan de gemeente om rekening te houden met het akkoord van de Vlaamse Regering over de geplande betonstop: “Waarom weeral beton? Er is al zo weinig groen in Vrasene. Het is misschien tijd voor de gemeente om een extra groenzone en recreatiezone aan te maken." De gemeente Beveren krijgt nu tot april de tijd om te beslissen wat ze gaat doen. "Als er geen rekening wordt gehouden met de bezwaren gaan we sowieso in beroep", zegt Heeman nog.

Meest gelezen