Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Verkozen president Biden wil vrouw van inheemse afkomst als minister van Binnenlandse Zaken, en dat zou primeur zijn

Verkozen president Joe Biden wil Deb Haaland voordragen als zijn minister van Binnenlandse Zaken. Haaland is een Democratisch Congreslid uit New Mexico. Als haar benoeming door de Senaat bevestigd wordt zal Haaland de eerste minister van Binnenlandse Zaken van inheemse afkomst zijn.

Na wekenlang gelobby door inheemse stamleiders en de linkse vleugel van de Democratische partij kiest verkozen president Joe Biden voor Deb Haaland als zijn minister van Binnenlandse Zaken. 

Haaland (60) schreef al eerder geschiedenis: twee jaar geleden werd ze verkozen als een van de eerste twee vrouwelijke native Americans in het Huis van Afgevaardigden. Ze is afkomstig uit New Mexico en lid van de Laguna Pueblo-stam.

Als haar voordracht wordt goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat zal Haaland als minister van Binnenlandse Zaken aan het hoofd komen van een departement met 70.000 mensen. Ze beslist niet alleen over federaal land en nationale parken, maar ook over aangelegenheden met inheemse Amerikanen.

Groene agenda

Haaland is van plan om bij te dragen aan de groene agenda van de nieuwe regering Biden. Ze wil het aandeel van hernieuwbare energie op federaal land uitbreiden in de strijd tegen klimaatverandering. 

Dat staat haaks op het beleid van huidig president Donald Trump, die tijdens zijn ambtstermijn de productie van fossiele brandstoffen wilde versterken. Biden hoopt de uitstoot van broeikasgassen in de VS tegen het jaar 2050 terugbrengen tot nul.

Meest gelezen