Gloednieuwe Gentse concertzaal De Bijloke niet leeg ondanks corona: "Artiesten komen repeteren of nemen een cd op"

Door de coronacrisis kunnen er in de nieuwe concertzaal van De Bijloke in Gent geen liveconcerten met publiek doorgaan. Maar de zaal kreeg wel een nieuwe invulling: verschillende muziekgroepen en artiesten gebruiken de zaal nu om te repeteren of producties op te nemen. Er worden ook concerten of optredens gestreamd, live of uitgesteld. 

In september werd de gloednieuwe concertzaal De Bijloke in Gent met bescheiden toeters en bellen opengesteld. De zaal, die gehuisvest is in een eeuwenoud gebouw, is helemaal vernieuwd met de meest moderne technologieën. Maar door de coronacrisis en de lockdown kunnen er geen concerten met publiek plaatsvinden. "Voor ons is de tweede lockdown gelukkig iets minder streng zodat er wel nog dingen kunnen gebeuren op ons podium, maar dan zonder publiek. Dat is iets helemaal anders. In de plaats kunnen we blijven repeteren en aan producties werken," legt directeur Geert Riem van De Bijloke uit.

Géén lege zaal, we vullen ze op met artiesten die komen repeteren of een cd opnemen

Directeur Geert Riem van De Bijloke

Streaming zorgt voor verruiming

"We hebben enkele bevriende ensembles, groepen en artiesten die hier komen repeteren en CD's opnemen. Er gebeuren ook video-opnames. En een bijkomende opportuniteit is het (live) streamen. Nu zaterdag streamen we een concert van het Brussels Jazz Orchestra. Eind januari zal ons eigen festival gestreamd worden," gaat Riem verder. En die streaming blijkt een groot voordeel te hebben: schaalvergroting. 

"Onze concertzaal verruimt op die manier, want je begint aandacht te krijgen in heel Europa." Het digitale is dus een voordeel bij een nadeel. "Het digitale zal nooit het gevoel van een liveconcert vervangen. Nooit. Maar het voegt wel iets toe aan de internationale verspreiding. Vorige week hadden we bijvoorbeeld een concert van een Belgische Big Band. We hadden minstens zoveel bezoekers digitaal dan normaal in de zaal. Gewoon omdat ons bereik groter is." 

Hopelijk worden binnenkort toch een 20-tal bezoekers toegelaten. Al is het maar voor het applaus voor de artiesten

Geert Riem, directeur De Bijloke Gent

De streaming kan ook het verlies aan inkomsten een klein beetje drukken. Er zijn online tickets te koop om de liveconcerten van op veilige afstand te volgen. "We zitten in het platform Sound of Ghent waar je tickets voor 5 euro kan kopen. Het is heel bescheiden wat daarmee binnenkomt, maar het is iets waar we in de toekomst misschien rekening moeten mee houden. Niet voor alle concerten, maar het is interessant voor die schaalvergroting."

Versoepelingen?

En intussen blijven ze in de Bijloke hopen op kleine versoepelingen. "Hopelijk kunnen we binnenkort zoals bij televisie al 10 of 20 mensen binnenlaten. Het is voor een muzikant een heel ander gevoel om voor enkele mensen te spelen dan voor een lege zaal. Als is het maar voor de sfeer of het bescheiden applaus achteraf," besluit Geert Riem.

In De Bijloke is een kerstconcert opgenomen met het Symfonisch Orkest van Vlaanderen onder leiding van Dirk Brossé. Dat verschijnt op kerstavond online bij VRT en kan je ook later herbekijken. 

kasto80

Meest gelezen