Er komt een eind aan de staking bij Dana in Brugge

Bij Dana Belgium in Brugge is er een akkoord bereikt tussen directie en vakbonden. Daarmee komt het einde van de staking die 3 dagen geleden uitbrak, in zicht.  Het akkoord wordt vandaag voorgesteld aan de werknemers. De vakbonden verwachten dat het wordt goedgekeurd zodat er wellicht vanaf vandaag ook opnieuw wordt gewerkt.

Dana Belgium is een onderdeel van een Amerikaans bedrijf dat versnellingsbakken maakt voor grotere voertuigen die bijvoorbeeld in de mijnbouw worden gebruikt. Dinsdag brak een spontane staking uit bij de arbeiders die zich gepasseerd voelden. 

Arbeiders en bedienden

De directie had beslist dat ook de bedienden een jaarlijkse premie van 600 euro zouden krijgen. Dat is een premie die al eerder was toegekend aan de arbeiders, maar bij hen zijn er allerlei voorwaarden aan gekoppeld "De bedienden kregen die zomaar", zegt Hans Desmet van de christelijke vakbond. De premie zaaide volgens Desmet ook wantrouwen, want plots bleek er wel geld en werd er los van het overleg met de vakbonden geld toegekend aan slechts een deel van het personeel. Dat was het begin van de staking. 

Sociaal overleg

Gisteren zaten de directie en de vakbonden samen en kwamen tot een oplossing. De arbeiders krijgen een consumptiecheque van 200 euro. De maaltijdcheques worden vanaf volgend jaar verhoogd tot het maximumbedrag en nog vanaf volgend jaar komt er een jaarlijkse premie van 100 euro. De vakbonden stellen deze punten vandaag voor aan het personeel. Verwacht wordt dat de staking daarmee van de baan is. 

 

Meest gelezen