Ochtendploeg weer aan het werk: staking bij Dana in Brugge afgelopen

Bij Dana Belgium in Brugge is er een akkoord bereikt tussen directie en vakbonden. Daarmee komt er een einde aan een staking die dinsdag uitbrak. Volgens Hans Desmet van de christelijke vakbond is zo'n staking van meerdere dagen ongezien bij Dana, hij hoopt dat met het nieuwe akkoord de spanningen tussen arbeiders en bedienden zijn opgelost. 

Dana Belgium is een onderdeel van een Amerikaans bedrijf dat versnellingsbakken maakt voor grotere voertuigen die bijvoorbeeld in de mijnbouw worden gebruikt. Dinsdag brak een spontane staking uit bij de arbeiders, die zich gepasseerd voelden. 

Arbeiders en bedienden

De directie had beslist dat ook de bedienden een jaarlijkse premie van 600 euro zouden krijgen. Dat is een premie die al eerder was toegekend aan de arbeiders, maar bij hen zijn er allerlei voorwaarden aan gekoppeld. "De bedienden kregen die zomaar", zegt Hans Desmet van de christelijke vakbond ACV. De premie zaaide volgens Desmet ook wantrouwen, want hoewel onze vraag naar een coronapremie ("consumptiecheque") werd afgewezen omdat er geen budget voor was, bleek er plots wel geld, dat los van het overleg met de vakbonden werd toegekend aan slechts een deel van het personeel. Dat was het begin van de staking. 

Sociaal overleg

Gisteren zaten de directie en de vakbonden samen en kwamen tot een oplossing. De arbeiders krijgen uiteindelijk wel een consumptiecheque van 200 euro, de maaltijdcheques worden vanaf volgend jaar verhoogd tot het maximumbedrag van 8 euro per dag en nog vanaf volgend jaar komt er een jaarlijkse premie van 100 euro in hun pensioenplan. Ook is er beslist om voortaan de loonsvoorwaarden van arbeiders en bedienden samen te onderhandelen, zodat die niet meer uit elkaar kunnen drijven. 

Meest gelezen