Leger springt bij voor massale vaccinatie: militair hospitaal wordt omgevormd tot vaccinatiecentrum

Het leger gaat bijspringen in de massale vaccinatie tegen corona in ons land. Het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek zal worden omgevormd tot een vaccinatiecentrum. Dat heeft de federale regering beslist, zo bevestigt de woordvoerder van minister van Defensie Ludivine Dedonder aan VRT NWS. 

Eind dit jaar mogen we de eerste vaccins verwachten, begin volgend jaar kan de vaccinatiecampagne dan echt van start gaan. In de eerste fase worden de bewoners en het personeel van woonzorgcentra gevaccineerd, net als de zorgkundigen. Die vaccins zullen in de woonzorgcentra en ziekenhuizen zelf worden gezet. Een grote test gisteren heeft uitgewezen dat dat "goed zal verlopen", zo zei vaccinoloog Pierre Van Damme gisteren. 

Vanaf de tweede fase worden grotere groepen mensen gevaccineerd: ouderen, mensen met een onderliggende aandoening en essentiële beroepen. Daarvoor zullen er grote vaccinatiecentra moeten worden voorzien. 

We denken dat we zo 1.000 vaccins per dag kunnen zetten.

Eén van die centra wordt het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek, zo is vandaag beslist. "Zeven maanden lang gaan we daar zeven dagen op zeven van 8 uur tot 20 uur vaccineren", zegt de woordvoerder van Dedonder. "We denken dat we zo 1.000 vaccins per dag kunnen zetten. Omdat mensen twee vaccins nodig hebben, zullen we in zeven maanden zo'n 100.000 mensen kunnen vaccineren."

Wanneer het centrum in gebruik komt, hangt af van hoe snel ons land naar de tweede fase van vaccineren kan gaan. Dat staat momenteel nog niet vast. Sowieso zullen er ook andere centra nodig zijn. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar scholen of sporthallen. "Daarvoor zal defensie ook tien mobiele vaccinatieploegen beschikbaar stellen."

Het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek werd ook in februari al gebruikt in de strijd tegen corona, nog voor er bij ons een eerste besmetting was. Enkele reizigers die uit China kwamen werden er toen in quarantaine geplaatst. 

Meest gelezen