Hannelore Smitz

Duizenden meeuwen maken elke avond tussenlanding aan station Leuven

Sinds enkele weken trekken aan het station van Leuven in de vooravond een massa meeuwen voorbij. En dat levert een mooi spektakel op. Er werd jarenlang gedacht dat hun slaapplaats aan brouwerij AB InBev lag.

Bij Natuurpunt zijn er dan ook al verschillende meldingen binnen gekomen over het groot aantal vogels, want veel mensen vragen zich natuurlijk af waar de vogels ineens vandaan komen. Ook op sociale media worden er foto's en filmpjes van het spektakel gedeeld: "'s Avonds gaan ze meestal gezamenlijk slapen op water, maar voor dat ze naar de slaapplaats vliegen, zullen ze ook nog een tussenlanding maken op een voorverzamelplaats", zegt vogelexpert Gerald Driessens van Natuurpunt. "En het station van Leuven lijkt momenteel zo'n voorverzamelplaats te zijn."

Klassiek winterfenomeen

"Het is een klassiek winterfenomeen, in de zomer zijn ze bezig met broeden en in het najaar krijgen ze stilaan dat ritme van zich te groeperen en zich te verzamelen, want door zich te verzamelen voelen ze zich veiliger" gaat Driessens verder.

Wie zelf ook grote groepen meeuwen ziet, mag zijn waarnemingen melden via de website van Natuurpunt. Om nog een beter beeld te krijgen van waar deze meeuwen vandaan komen.

Hannelore Smitz

Meest gelezen